Onihomikoza noktiju – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Onihomikoza noktiju - uzrok, simptomi, liječenje

Onihomikoza noktiju što je i koji su uzroci

Onihomikoza noktiju je gljivična infekcija koja napada nokat i djeluje na njega do potpunog uništenja, ne samo lomljenja ili ružnog izgleda. Ova infekcija počinje sa unutrašnje strane nokta, a u samom početku se može primijetiti promjena boja nokta, dolazi do zakrivljenosti nokta, moguća su zadebljanja, te sam nokat postaje vrlo krhak.

Glavni uzroci pojave gljivica na noktima je vlaga i toplina koji pogoduju razvoju gljivičnih infekcija. Ukoliko nosite obuću koja nije od prirodnih materijala zatvorenog tipa vaši su nokti izloženi riziku pojave bolesti Onihomikoza noktiju. Također, ukoliko boravite bosi u nekim javnim objektima poput bazena, kupališta ili sportskim objektima gdje se koriste zajednički tuševi jednako ste izloženi da gljivice možete pokupiti od druge osobe.

Starenje organizma je također uzrok pojave gljivičnih infekcija jer nakon navršene 40-te godine rast noktiju se usporava i imunitet je slabiji u borbi protiv infekcija. Ukoliko se noge jače znoje rizik od pojave gljivičnih infekcija je veći, kao što se rizik povećava ako bosi hodate po vlažnim mjestima gdje možete pokupiti i druge oblike infekcija.

Onihomikoza noktiju koji su simptomi

Onihomikoza noktiju imaju simptome u početku koji su više estetske prirode, a nakon toga nastaju bolovi i ozbiljni zdravstveni problemi. Prvi simptomi koji se javljaju su promjena boje noktiju jer će nokat postati žućkast, pobijeliti ili dobiti zeleno-smeđu boju. Nakon toga će doći do zadebljanja, iskrivljavanja nokta i nokat će postati krhak.

Onihomikoza noktiju će dovesti do toga da će se komadići uništenja na noktu taložiti ispod zdravog nokta što može uzrokovati da se nokat na kraju odvaja od tkiva na kojem prirodno leži. Bolovi se mogu u nekim slučajevima pojaviti i mogu biti vrlo jaki. Gljivična se infekcija može proširiti na unutarnje organe u tijelu i izazvati mikoze, odnosno truljenje organa gdje su se spore razmnožile, te to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja, pa i do smrti u slučaju neliječenja.

Naročito su ugrožene osobe sa oslabljenim imunitetom, te dijabetičari jer svaka infekcija je za njih uslijed oslabljene cirkulacije može dovesti do ozbiljnih komplikacija jer svaka rana kod ovih osoba izuzetno teško zacjeljuje.

Onihomikoza noktiju liječenje

Onihomikoza noktiju se teško liječi i ponavljanje gljivičnih infekcija je vrlo lako moguće i učestalo. Velika većina lijekova će ukloniti gljivičnu infekciju na period od 4 do 12 mjeseci, no nakon tog perioda ponavljanje gljivične infekcije je vrlo moguće. Liječenje farmaceutskim lijekovima gljivičnih infekcija može imati i ozbiljne nuspojave naročito ako se uzima oralno jer takvi lijekovi utječu na zdravlje jetre.

Onihomikoza noktiju se može liječiti i prirodnim narodnim receptima koji postoje od davnina, te kojima su se liječili naši preci dok još farmaceutike nije bilo. Ulje čajevca sa svojim antiseptičkim i fungicidnim svojstvima je vrlo učinkovito u borbi protiv gljivičnih infekcija. Ulje lavande je jednako tako učinkovito, a u z to će djelovati da spriječi iritaciju kože oko noktiju.

Ulje divljeg origana sa svojim višestrukim djelovanjem od antiseptičkog, antibakterijskog, antiparazitskog, antivirusnog i antifungalnog djelovanja utjecat će najdjelotvornije i to vrlo kratkom roku. Postoje još i drugi prirodni pripravci koji učinkovito djeluju, a vi možete sami sebi najviše pomoći ako održavate redovnu higijenu nogu i koristite uvijek čiste čarape, ručnike, te iste ne dijelite sa drugim osobama.

Tagovi: