Omikron – novi soj koronavirusa

Ljepota i zdravlje

Omikron - novi soj koronavirusa

Omikron novi soj koji je WHO objavila

WHO, Svjetska zdravstvena organizacija je prije par dana objavila izjavu o postojanju novog soja koronavirusa koji su nazvali Omikron. Novi soj je prema izjavi WHO zabrinjavajući zbog toga što je virus drastično mutirao te sam soj ima više od pedesetak mutacija. Zabrinutost je zbog djelovanja novog soja koji se puno lakše prenosi i time stvara veći stupanj zaraznosti, te koliko su cjepiva učinkovita na djelovanje novog soja.

Mutacije su kod virusa normalna pojava, jer virus se na taj način bori da opstane stvarajući nove načine kako da se bolje prilagodi svom domaćinu i širi dalje na novog domaćina. Samim širenjem virus se razvija u nove varijante mutirajući, a kad se struktura virusa znatno promjeni tada nastaje novi soj koronavirusa.

Omikron je novi soj koronavirusa koji je dobio naziv po grčkom alfabetu 15. slovu, a na isti način su i prethodni sojevi dobili svoj naziv kao i Alfa i Delta. Službena oznaka koju je ovaj soj koronavirusa dobio je B. 1.1.529 što označava najvišu kategoriju opasnosti i ovaj soj je peti soj koji je otkriven kao znatna promjena strukture virusa i utjecaja na širenje i snagu virusa.

Omikron gdje se pojavio novi soj

Omikron novi soj koronavirusa pojavio se na jugu Afrike i Hong Kongu u najvećem dijelu, no već se pojavljuju prvi slučajevi i u Belgiji i Izraelu. Ovaj novi soj je zabrinjavajući zbog njegove promjene strukture proteina u samom virusu kojeg cjepivo gađa u cilju zaštite ljudskog organizma.

Države Europske Unije, uključivo i Hrvatsku, te Velika Britanija i SAD su već uvele dodatne mjere prilikom ulaska u zemlju za putnike koji dolaze iz tih područja bez obzira na simptome, osobe moraju u 14 dnevnu karantenu kako se virus ne bi proširio. Znanstvenici još uvijek nisu sigurni da li postojeći PCR testovi reagiraju na svih pedesetak mutacija koji novi soj ima, te su zemlje iz predostrožnosti uvele nova pravila za ulaske u pojedine države jer smatraju da je karantena jedini način da se zaustavi širenje novog soja.

S obzirom da je novi soj službeno potvrđen 24. studenog, bit će potrebni tjedni da znanstvenici detaljnije utvrde učinkovitost cjepiva na novi soj, te sve detalje oko prijenosa, ponovnog zaražavanja i načina širenja Omikron novog soja koronavirusa.

Razlika Omikron soja i Delta soja koronavirusa

Znanstvenici su prvo utvrdili kao osnovnu razliku između najraširenijeg Delta soja koronavirusa i novog soja Omikron taj što novi soj ima pedesetak mutacija i tridesetak mutacija na proteinskom šiljku koji je važan zbog cjepiva. Upravo proteinski šiljak je taj koji virus koristi za ulazak u stanice ljudskog organizma.

Razlika između Omikron i Delta soja koronavirusa je u domeni receptora i njihovog vezivanja, kod Omikrona ima deset mutacija dok kod Delta soja ima samo dvije. Na taj način novi soj ima mogućnost bržeg širenja, a nepoznanica koliko cjepiva utječu na novi soj dodatni rizik jer je već utvrđeno da je kod novog soja mogućnost ponovne zaraze puno veća nego kod Delta soja koronavirusa.

Delta soj je okarakteriziran da napada mlade ljude i da može kobno utjecati i na mlade ljudske organizme koji nemaju nikakvih drugih bolesti i dovesti do kobnog ishoda, smrti u mlađe populacije. Novi peti soj još je opasniji zbog broja mutacija koje ima, mogućnosti ponovne zaraze i nepoznavanja utjecaja cjepiva u smislu zaštite. Farmaceutske tvrtke su hitno započele sa istraživanjima i doradom postojećih cjepiva kako bi čovječanstvo zaštitilo od novih sojeva.

Tagovi: