Od čega se sastoji liječnički pregled za posao

Zanimljivosti

Od čega se sastoji liječnički pregled za posao

Od čega se sastoji liječnički pregled za posao

Od čega se sastoji liječnički pregled za posao ovisi o poslu kojim se bavite. Postoji standardna procedura i broj pregleda za uobičajeni liječnički pregled, bez obzira na to kojim se poslom bavite. Međutim, ako se bavite nekim specifičnim poslom, ako radite u opasnom ili bučnom radnom okruženju, radite na visini, bavite se sportom na profesionalnoj razini, naravno da će vaš liječnički pregled izgledati nešto drugačije. To da će izgledati drugačije znači da će imati dodatne zdravstvene preglede i snimanja rada i funkcije tijela. Od čega se sastoji liječnički pregled za posao razlikovat će se posebno za veoma zahtjevna zanimanja kao što su piloti, vojnici, policajci pa čak i doktori. Za neka prosječna zanimanja koja ne podrazumijevaju pretjerane fizičke i psihičke napore, liječnički pregled za posao svodi se na jednostvavne preglede. Također, dinamika odlazaka na liječničke preglede za posao ovisit će, osim o radnom mjestu i o volji i mogućnostima poslodavca da vam plaća liječničke preglede.

Od čega se sastoji liječnički pregled za posao umjerenog inteziteta i važnosti

Kao što smo naveli od čega se sastoji liječnički pregled za posao ovisi o vrsti posla kojom se bavite, a ako radite prosječno zahtjevan posao ili na radnom mjestu koje nije opasno ili izloženo opasnim situacijama i okolini, vaš će se liječnički pregled sastojati od nekoliko jednostavnih pregleda vida, sluha, kilaže, visine, snimanja rada srca, srčanog tlaka i eventualnog ispunjavanja upitnika sa osnovnim pitanjima o zdravstvenom stanju, tegobama koje imate i sličnim informacijama. Ono što se može razlikovati ovisno je o firmi u kojoj radite, pa će tako neke firme o svom trošku radnicima omogućiti liječnički pregled jednom godište, neke jednom u dvije godine, a neke jednom u 5 godina. Liječnički pregled uglavnom se radi na medicini rada s kojom vaš poslodavac ima sklopljen ugovor. Uobičajeni liječnički pregled izgleda tako da se dođe rano ujutro, oko 7 sati kako bi se stiglo na vađenje krvi i davanje uzorka urina, a zatim se redom obavljaju pregled vida, sluha, snimanja rada srca, a nekada i psihotest. Na kraju, dolazite na završni pregled gdje vam glavna doktorica izmjeri tlak, jednostavnim pregledom provjeri fizičke funkcije i popriča sa vama o eventualnim zdravstvenim problemima koje ste sami primjetili. Prethodno navedeno bi bile najznačajnije stvari od čega se sastoji liječnički pregled za posao.

Od čega se sastoji liječnički pregled za posao koji obavlja zrakoplovno osoblje

Naravno postoji razlika od čega se sastoji liječnički pregled za posao koji obavlja zrakoplovno osoblje od ostalih, pa je čak i u zakonu posebno istaknuto. Zrakoplovno osoblje čine piloti svih vrsta letjelica, navigatori leta, inženjeri leta i ostalo osoblje koje obavlja popratne poslove tipa održavanja zrakoplova. Zrakoplovno osoblje mora udovoljiti liječničkom pregledu i to na području fizičkog i mentalnog zdravlja i ne smije imati bilo kakvu zdravstvenu abnormalnost, bilo kakvu vrstu nesposobnosti, ranu ili ozljedu, te ne smije konzumirati nikakve lijekove koji bi imali takve nuspojave koje bi ograničavale funkcionalnu sposobnost. Povećani su standardi i kod provjere vida, pa se oštrina vida testira u okolnostima prosječnog uredskog osvjeljenja, a uz pomoć niza Landotovih prstena. Raspoznavanje boja mora biti perfektno kao i sluh, kako bi posebno piloti mogli na siguran način obavljati svoj posao. Ono od čega se sastoji liječnički pregled za posao kojim se bavite može vama osobno biti nedovoljno, pa vam kao opcija ostaje da privatno posjetite neku medicinu rada i zatražite liječničke preglede za koje smatrate da bi vam bili od koristi prije nego krenete obavljati određeni posao. Dobra stvar je što mnoge firme subvencioniraju dodatne i temeljite zdravstvene preglede.

Tagovi: