Od čega se radi rum

Od čega se radi rum

Što je rum i otkad je poznat

Rum je alkoholno destilirano piće koje se proizvodi od soka šećerne trske. Smatra se da potječe iz karipske regije, nakon što je šećerna trska stigla na Karibe iz Indije. Ovo je stoljećima staro piće profinjenih karakteristika i delikatne arome. Kada je ovo piće u pitanju, gotovo je nemoguće ne sjetiti se gusara kojima je zbog visokog postotka alkohola bilo omiljeno. Dobiva se alkoholnom fermentacijom i destilacijom soka šećerne trske. Vrijeme fermentacije ovisi o vrsti ruma koji želite dobiti. Najpoznatija marka ruma je Bacardi, koji je prvi put proizveden 1862. godine. Ime je dobio po svom producentu Don Facundu Bacardiju Masôu. Drugi najpopularniji brend ruma je Captain Morgan, koji se proizvodi na Barbadosu. Gotovo sve sorte su tamne boje, mekog i aromatičnog okusa, a odležavaju u hrastovim bačvama. Havana Club je prvi kubanski rum koji odležava oko sedam godina. U usporedbi s drugim bijelim rumovima, odležava u bačvama od bijelog hrasta.

Od čega se radi rum?

Od čega se pravi rum? Za proizvodnju ruma koriste se dvije metode. Prva od njih poznata je kao poljoprivredna metoda, koja se koristi kada se ovo piće proizvodi od šećerne trske. Kada se proizvodi korištenjem melase, postupak se naziva industrijska metoda. Industrijska metoda nudi kvalitetniji napitak na kraju procesa jer ga čini fluidnijim. Kao što je spomenuto, rum se dobiva fermentacijom melase ili šećerne trske i destilacijom. Prvi korak može varirati ovisno o metodi odabranoj za proizvodnju pića. Obično se proizvodi industrijskom metodom. Kada je u pitanju proces destilacije, ne postoji standardizacija koja diktira kako se to radi. Ali razlikujemo dvije glavne metode za destilaciju ruma. Kod prve metode koristi se destilator, međutim, zbog nečistoća koje su prisutne, to utječe na izgled i okus ovog pića. Drugi način se provodi kontinuiranim destilacijama, a budući da ima manje nečistoća, bolji je okus. Proizvodnja ruma završava odležavanjem u bačvama prije punjenja. Nakon procesa destilacije mora odležati najmanje godinu dana. Nakon destilacije, nakon određenog vremena provedenog u hrastovim bačvama dobivaju se različita svojstva.

Svijetli, tamni i zlatni rum

Kada rum odleži u pougljenjenoj hrastovoj bačvi, stvaraju se note karamele, suhog voća i vanilije. Budući da većina odležanih rumova sazrijeva u bačvama koje su pečene iznutra, privući će tamnu boju. Jamajkanski rum može se nazvati tamnim jer sazrijeva u jako pougljenjenim bačvama. Nekima se dodaje karamela koja daje intenzivne tamne boje. Općenito razlikujemo tri stila ovog pića. Rumovi koji se pune u boce odmah nakon destilacije poznati su kao bijeli rumovi. Ovo je najčešća vrsta ruma i preferira se u koktelima. Aroma šećera od šećerne trske uočljivija je u bijelom rumu. Zlatnom rumu se dodaje malo karamele da dobije zlatnu boju. Zlatni rumovi mogu se proizvoditi na dva načina. Jedan od njih je kraće odležavanje u hrastovim bačvama. Druga široko korištena metoda je dodavanje određene količine karamele. Ovi rumovi su nešto slađi i intenzivnog okusa. Postoje dvije različite metode pravljenja tamnog ruma. Odležavanje u hrastovim bačvama je najprirodnije jer postupno upija tamnu boju hrastove bačve. Može se dodati karamel da potamni boju ruma. Zbog toga se često naziva jamajčanskim rumom.


Tagovi: