Kako se radi rakija

Kako se radi rakija

Što je rakija?

Rakija je alkoholno piće koje se tradicionalno proizvodi destilacijom fermentiranog voća ili žitarica. To je vrlo popularno piće u mnogim zemljama Balkana, kao što su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora, ali i u drugim dijelovima Europe poput Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Proces proizvodnje rakije započinje fermentacijom voća ili žitarica. Voće poput šljiva, krušaka, jabuka ili grožđa, ili pak žitarice poput kukuruza ili pšenice, se prvo usitni i potom ostavi da fermentira. Fermentacija je proces u kojem se šećer iz voća ili žitarica pretvara u alkohol uz pomoć kvasca. Nakon fermentacije, tekućina se destilira u specijalnim uređajima nazvanima rakijaši ili kazani. Destilacija je proces koji odvaja alkohol od ostatka materijala, kao što su voda i nepoželjne tvari. Tijekom destilacije, tekućina se zagrijava, a alkohol isparava prije vode zbog niže točke ključanja. Rakija može imati različite okuse, ovisno o vrsti voća ili žitarica koje se koristi za njezinu proizvodnju.

Rakija - sastojci i pribor

Kako bi se napravila domaća rakija, biti će potrebni određeni sastojci i oprema. Glavni sastojak za proizvodnju rakije je voće ili žitarice. Popularni izbori voća uključuju šljive, kruške, jabuke, grožđe ili marelice. Žitarice poput kukuruza ili pšenice također se mogu koristiti za proizvodnju rakije. Sljedeći sastojak je kvasac. Kvasac je mikroorganizam koji je potreban za fermentaciju voća ili žitarica. On pretvara šećer u alkohol i CO2 tijekom procesa fermentacije. Isto tako, biti će potrebna voda. Čista voda je važan sastojak za razrjeđivanje i reguliranje jačine rakije. Od opreme će trebati uređaj za destilaciju koji se koristi za odvajanje alkohola od fermentirane tekućine. Može biti tradicionalni bakreni kazan ili moderna destilacijska kolona. Posuda za fermentaciju potrebna je za proces fermentacije voća ili žitarica. To može biti veliki kantu, bačva ili druga posuda otporna na kemijske reakcije. Za pripremu voća ili žitarica potreban je mlin za usitnjavanje koji će ih pretvoriti u kašu ili pire kako bi se lakše fermentirali. Nakon destilacije, rakija se skladišti u staklene boce ili drvene bačve kako bi se razvijao njezin okus i aroma.

Rakija - recept

Kako bi se napravila rakija od šljiva, poznata kao šljivovica, trebati će vam 10-15 kg zrelih šljiva, opcionalno 1 kg šećera, kvasac za rakiju i čista voda. Operite šljive i uklonite im koštice. Možete ih usitniti pomoću mlina za usitnjavanje kako biste dobili kašu ili pire. Stavite usitnjene šljive u posudu za fermentaciju. Po želji dodajte šećer za povećanje sadržaja šećera u smjesi, što će rezultirati jačom rakijom. Dodajte kvasac za voće prema uputama na pakiranju. Promiješajte smjesu. Pokrijte posudu za fermentaciju krpom ili poklopcem s rupom kako bi se omogućilo otpuštanje CO2. Ostavite smjesu da fermentira na sobnoj temperaturi najmanje 7-10 dana, ili dok ne postigne željenu razinu fermentacije. Nakon što je fermentacija završena, prebacite fermentiranu smjesu u uređaj za destilaciju. Pratite temperaturu tijekom destilacije kako biste osigurali da se alkohol pravilno odvaja od vode i drugih tvari. Ulijte destiliranu rakiju u čiste boce ili čiste bačve. Rakija se treba skladištiti na tamnom i hladnom mjestu kako bi se razvijao njezin okus i aroma. Dopustite joj da odleži nekoliko mjeseci ili čak godina prije konzumacije.


Tagovi: