Od 1.1. vojni rok opet obavezan?! Obuka će se odvijati u Požegi, Sinju i Kninu

Od 1.1. vojni rok opet obavezan?! Obuka će se odvijati u Požegi, Sinju i Kninu

Od 1. siječnja sljedeće godine Hrvatska će ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka. Politička odluka o tome već je donesena, a Ministarstvo obrane (MORH) intenzivno radi na izmjenama relevantnih zakona i pravilnika koji će omogućiti početak obuke prvih ročnika, izvještava Novi list.

Iako vojni rok nije formalno ukinut, već zamrznut 2008. godine, sada je potrebno prilagoditi postojeće zakonodavstvo i obučne programe novim uvjetima. Time se olakšava ponovno uvođenje jer postoje zakonski okviri i prakse koje su bile na snazi do prije 16 godina.

Dilema trajanja obuke

Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. U slučaju dvomjesečnog roka, ročnici će proći osnovnu pješadijsku obuku, dok bi tromjesečni rok uključivao i dodatnu specijalističku obuku u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu, protuzračnoj obrani ili mornarici.

Nakon završetka obuke, ročnici će imati mogućnost izbora: povratak u civilstvo i uključivanje u vojnu pričuvu ili nastavak karijere unutar Oružanih snaga. Prema riječima Ivana Jušića, ravnatelja Uprave za ljudske potencijale MORH-a, vojni rok neće biti kraći od dva mjeseca niti dulji od tri mjeseca. "Dva mjeseca je trenutno dragovoljno vojno osposobljavanje i to je gotov model koji možemo samo preslikati na novu situaciju," izjavio je Jušić za HRT.

Obuka na više lokacija

Obuka će se provoditi u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu, a prve godine očekuje se između 4000 i 4500 ročnika. Svake godine oko 17.000 do 18.000 mladića postaje punoljetno, ali neće svi biti pozvani na služenje. Neki neće proći liječnički pregled, dok će se drugi pozvati na priziv savjesti, izbjegavajući vojnu obuku.

Naknade za ročnike

Trenutno dragovoljci primaju naknadu od 900 eura mjesečno, a očekuje se da će i obvezni ročnici primati naknadu, ali nešto manju. Što se tiče vojnih obveznika koji se pozovu na priziv savjesti, oni će morati služiti civilni vojni rok, koji će biti dulji od vojnog. Njihove dužnosti koordinirat će se s Civilnom zaštitom, lokalnim vlastima i sustavom socijalne zaštite.

Civilno služenje i promidžba

Civilni vojni rok obuhvaćat će obuku za postupanje u slučaju prirodnih katastrofa, osnovnu prvu pomoć te sudjelovanje u infrastrukturnim projektima i pomoći potrebitima. Još uvijek nije poznato koliku će naknadu dobivati za ovu aktivnost.

Ministarstvo obrane će kroz razne promidžbene akcije nastojati privući što veći broj obveznika na klasičnu vojnu obuku. Bit će moguće i odgoditi služenje, primjerice za studente do završetka visokog obrazovanja.

Financijski aspekt

Još uvijek se procjenjuje koliko će uvođenje obveznog vojnog roka koštati proračun. Prijašnje procjene iznosile su 67 milijuna eura godišnje, ali točan iznos ovisit će o trajanju i modelu obuke. Od 2008. do kraja 2022. dragovoljno je vojni rok služilo 10.327 ročnika.


Tagovi: