Koja je najviša planina u Hrvatskoj

Zanimljivosti

Koja je najviša planina u Hrvatskoj

Znate li koja je najviša planina u Hrvatskoj?

Znate li koja je najviša planina u Hrvatskoj? Prelijepa planina Dinara najviša je hrvatska planina. Dinara se nalazi u središnjem području planinskog lanca Dinarida ili Dinarskog gorja koje se proteže duž jugoistočne Europe počevši iz Slovenije od rijeke Soče do rijeke Drim u sjevernoj Albaniji. Dinara je tako i prirodna granica Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (veći i niži dio pripada Dalmaciji a manji i viši dio Bosni).

Zašto je Dinara tako posebna? Puna je ljepota i kontrasta, od beskrajnih prelijepih livada, vrleti, dugih padina, šumaraka pa do divovskih vapnenačkih stijena i vrhova. U podnožju Dinare izvor je rijeke Krke a u selu Cetina izvire rijeka Cetina koja vodom puni jezero Peruča.

Masiv Dinaru možemo podijeliti na 3 područja: Dinaru nad Kninom, te planine Troglav (vrh Troglav 1913m) i Kamešnicu (vrh Konj 1855m) a čija se dva vrha nalaze na bosanskoj strani. Nije samo lijepo i važno za Dinaru to da je ona planina koja je najviša planina u Hrvatskoj nego je ona posebno dragocjena zbog bogatstva endemskih biljaka i životinja.

Hrvatski sabor 5. veljače 2021. godine donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara kojim je Park prirode Dinara postao 12. park prirode u Republici Hrvatskoj.

Znamo koja je najviša planina u Hrvatskoj a koji je njen najviši vrh?

Opisali smo koja je najviša planina u Hrvatskoj, a njen najviši vrh je Sinjal (ime je dobio po geodetskoj oznaci na vrhu planine – signal). U nekim zemljopisnim kartama često se može naći da se vrh Sinjal naziva imenom planine tj. Dinara. Vrh Sinjal nalazi se na 1831 metru iznad morske razine. Na označenom geodetskom stupu stoji natpis „1831 vrh Hrvatske”.

S vrha Sinjal je dobar vidik na sve strane a posebno se lijepo vidi jezero Peruča s naseljima, te susjedne planine Svilaja, Promina i Troglav kao i državna cesta D1. Zimi i u proljeće vrhovi Dinare osobito su lijepi za vidjeti jer se bijele od snijega. Vrh Dinare planine koja je najviša planina u Hrvatskoj sastoji se od dvije podjednako visoke glavice, koje su međusobno udaljene pedesetak metara. Na jednoj je bijeli geodetski stup s natpisom i kutijom sa žigom za planinare, a na drugoj pet metara visok metalni križ.

Dinara je jedna od najljepših planina i za planinare i ljubitelje prirode osim koja je najviša planina u Hrvatskoj

Planina Dinara svakom hrvatskom planinaru može biti posebno zanimljiv izazov kao planina koja je najviša planina u Hrvatskoj. Na Dinari ima na stotine kilometara obilježenih pješačkih staza s prelijepim vidicima ukrašenim raznolikim prirodnim stjenovitim, vodenim, močvarnim, šumskim i špiljskim staništima, a na kojima možemo sresti prave divlje životinje, vuka, lisicu, čaglja, kunu, lasicu, risa, medvjeda, divljeg vepra, divokozu, srnu ali i zmije. Nebo iznad Dinare ukrašavaju sokoli, orlovi, a tu su i jarebice i tetrijebi.

Najpoznatije planinarske dugačke staze su Via Adriatica i Via Dinarica. Sve je više stranaca koji s velikim zanimanjem posjećuju kao turisti najčešće ljeti, uz našu obalu i uspon na Dinaru, Sinjal, najviši vrh naše zemlje.

Uz to naša Dinara koja je najviša planina u Hrvatskoj nosi laskavu titulu koju je dobila ulaskom Hrvatske u Europsku uniju da je proglašena dijelom ekološke mreže Natura 2000 i prepoznata je i na međunarodnoj razini kao posebno vrijedno i značajno ekološko područje. Također početkom 2000. godine pokrenut je zanimljiv i vrijedan projekt „Dinara back to LIFE” u cilju očuvanja Dinare, njenih pašnjaka te ptičjih vrsta u dinarskom staništu.

Tagovi: