Oče naš molitva

Zanimljivosti

Oče naš molitva

Oče naš molitva, Oče naš izbliza

Oče naš molitva pripada osnovnim molitvama koje svaki katolik zna. Ona je sastavljena od sedam dijelova, točnije prošnja. U prva tri dijela molitve Bog je u prvome planu, a u sljedećih četiri dijela u središtu molitve su naše ljudske potrebe. Posebnu pozornost u molitvi zauzima izraz “Kako na nebu, tako i na zemlji”. Zašto? Moramo se sjetiti kako je Isus prvi izmolio Oče naš tijekom govora na gori kada je pred ljudima predstavio Božje kraljevstvo i objašnjavao što znači kada se nebo približava. Isus je sam sišao s neba i povezao nebo i zemlju, tako da možemo pronaći metaforu kako je zemlja predvorje neba. Gore u nebu Božje ime je proslavljeno, postoji uspostavljeno kraljevstvo koje se može dogoditi na zemlji ako ljudi mole. Moliti Oče naš znači da mi molimo Božje ime da bude sveto i na zemlji kao i u našim obiteljima, pozivamo Ga da dođe u naše živote i da bude volja Njegova. U posljednjim zazivima Boga u Oče našu molimo za kruh svagdašnji i oproštenje grijeha, molimo za izbavljivanje zla i napasti, ovdje Oče naš molitva poziva Boga da postane našom hranom, pozivamo ga da bude naš mir i naš život.

Oče naš molitva, simbolika neba u molitvi

Kraljevstvo nebesko, otajstvo koje ne možemo spoznati niti razumjeti. Oče naš molitva nas uči kako je simbolika neba u molitvi više nego sama riječ, gore se nalazi kraljevstvo nebesko u koje smo dobrodošli svi ako se za ovoga života ponašamo onako kako je Bog naredio. Nikada nije lako izgovarati molitvu koja ima riječ nebo u sebi, razlog je jer se mnogi katolici boje sudnjeg dana iako nas On uči drugačije. Prisutnost neba na našoj zemlji je najočitija na slavlju svete mise gdje se iznose činjenice o Nebeskom kraljevstvu. Tijekom godina postavljala su se mnoga pitanja oko Oče naša, mnogi vjernici su se upitali ne bi li možda bilo bolje da se moli “kako na zemlji, tako i na nebu”, jer sa završetkom ovoga života postoje određene stvari koje bih željeli ponijeti na drugi svijet. Crkva nas uči kako je nebo novo mjesto koje ne isključuje ostvarenje naših želja, već je bitno samo vjerovati. Oče naš molitva nam daje do znanja kako moramo dopustiti da se ostvari “kako na nebu, tako i na zemlji”, točnije moramo raditi na tome da zemlja postane nebo i da naš zemaljski život postane nebeski.

Oče naš molitva, važnost Oče naša

Oče naš molitva započinje s “Oče naš”, u početku same molitve mi se obraćamo Njemu, našem Ocu i stvoritelju. Nastavljamo s “Koji jesi na nebesima” Ovdje dolazimo do toga kako je On gore iznad nas, gleda nas i sluša. Daje nam do znanja kako nebo nije mjesto, već stanje koje možemo postići unutar sebe. “Sveti se ime tvoje”, pozivamo Boga kakvog je, svet, pravedan, dobar i pošten. “Dođi kraljevstvo tvoje” Bog nas uči kako je Kraljevstvo Božje među nama, živimo po njegovim zapovijedima i po sakramentima koje nam je dao. Pozivamo kraljevstvo u svoju dušu. “Budi volja tvoja”, Najvažnija nam je Njegova volja, proslava Njegovog imena tijekom molitve i života. “Kako na nebu, tako i na zemlji”, uviđamo kako se Kraljevstvo nebesko nalazi na zemlji, točnije možemo ga i sami stvoriti. “Kruh naš svagdanji daj nam danas”, simbolika kruha je hrana, bez nje ne možemo u ovome životu. Kako što je kruh bitan za tijelo, tako je i molitva bitna za dušu kao duševna hrana. “Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim”, cilj je da težimo biti poput svog nebeskog Oca, moramo naučiti bezgranično opraštati i moliti za svoju braću i sestre. “Ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla AMEN”, molimo Boga da nas štiti od raznih kušnji u zemaljskom svijetu, AMEN je potvrda za sve što smo molili. Oče naš molitva je danas jedna od najjednostavnijih ali i najznačajnijih molitvi.

Tagovi: