Obratite pažnju na ovih 12 znakova: Na ovim mjestima se ne biste smjeli kupati

Zanimljivosti

Obratite pažnju na ovih 12 znakova: Na ovim mjestima se ne biste smjeli kupati

Kupanje kao najbolje i najopasnije osvježenje

Za ovih vrućih ljetnih dana mnogi građani će potražiti osvježenje u obližnjim jezerima, rijekama, bazenima i moru. Iako na prvu zvuči kao normalna stvar, mnogi od nas nisu svjesni kako kupanje u moru, jezerima, rijekama ili bazenima donosi i određene opasnosti. Kada pričamo o kupanju, prva opasnost je svakako utapanje, ali i slomljene kosti prilikom skakanja s određene visine u vodu. Najopasnija područja za kupanje su svakako rijeke i jezera, zatim i more. More je u Hrvatskoj dosta toplo, a sve zahvaljujući jednakoj razini vode koja nije pod velikim utjecajem plime ili oseke.

Rijeke su svakako najopasniji odabir za osvježenje jer su protočne, mogu imati virove i usjeke, mijenjaju tok. Jezera u drugu ruku imaju nagle promjene dubine kao i temperature. Kod rijeka i jezera mnogi kupači se mogu susresti s raslinjem koje ih može uspaničiti i prouzročiti razne probleme. Veliki rizik za osvježenje predstavljaju i razne šoderice koje mogu biti naglog pada i slabe vidljivosti. Slučajevi utapanja u Hrvatskoj nisu rijetki, što znači da ne postoji određena doza sigurnosti kada je u pitanju osvježenje u vodi.

Kada je kupanje opasno?

Iako mnogi od nas gledaju na kupanje kao oblik osvježenja, važno je biti upoznat s potencijalnim opasnostima. Jedna od najčešćih grešaka je aktivnost u vodi nakon obroka. Mnogi smatraju navedenim mitom, ali istina je da se ne bi smjelo ulaziti u vodu sat vremena nakon jela kako ne bi došlo do pritiska u želucu. U vodu nikada ne bi smjeli ulaziti vrući i u potrazi za naglim osvježenjem jer riskirate stanje šoka i srčanog udara. Kupanje često vežemo i uz dobru zabavu i alkohol. Alkohol je glavni razlog utapanja mnogih, tako da se preporučuje njegovo izbjegavanje ukoliko planirate osvježenje u vodi.

U slučaju da patite od određenih kroničnih bolesti, savjetuje se da u planu osvježenja uvijek budete u društvu. Ono što je itekako važno naglasiti je postepen ulazak u vodu! Nikada se nemojte s direktnog sunca baciti u hladnu vodu, već postepeno ulazite u vodu i privikavajte se na njenu temperaturu. Pratite sljedeći kodeks sigurnosti kako bi ste uvijek bili sigurni: Ne plivajte najmanje jedan sat nakon jela, nemojte ulaziti u vodu pod utjecajem alkohola, ne ulazite u vodu vrući i znojni, nemojte skakati u nepoznate dubine, nikada ne plivajte sami, poštujte mjere sigurnosti na kupalištu.

Nisu sva mjesta pogodna za kupanje

Da bi ste zaštitili sebe i svoje zdravlje, izbjegavajte kupanje na sljedećim mjestima: Mjesta s obiljem algi – Kada voda nema struje ili veoma malo struje, u njoj se događa pretjerani rast alga. Kupanje na ovakvim mjestima mogu biti opasna jer riskirate trovanje organizma. Ušće rijeka – rijeka je sama po sebi opasna, a kada pričamo o spajanju dviju rijeka dobivamo opasan način osvježenja. Riječ je o naglim promjenama smjerova vode i jakim strujama koje vas mogu lako mogu izbaciti iz takta i progutati.

Mutna voda – I dok je mutna voda u prirodi normalna pojava i znak čišćenja, ukoliko je ona prisutna u bazenu riječ je o lošem održavanju. Kod ulaska u takve bazene riskirate dobivanje E coli, kao i moguću infekciju vašeg mokraćnog sustava. Jezero ili bara s pticama – Iako mnogi tvrde kako su mjesta gdje se životinje kupaju čista, potrebno je ipak razmisliti dva puta. Ptice se kupaju i zadržavaju na vodi gdje ima hrane, a upravo u takvoj vodi možemo zaraditi alergijski dermatitis, osip na koži.

Voda u blizini pašnjaka – Navedena voda je opasna radi mogućeg životinjskog otpada, kao i mogućeg susreta s životinjom. RIP struja – Struja je rijetka pojava na našoj obali, no to ne znači da se ona ne događa. Klonite se uzburkane morske vode koja se pjeni i razlikuje od ostatka vode. Cijevi kod vode – Cijevi uvijek predstavljaju izlijevanje otpada u vodu. Kupanjem na ovakvim mjestima riskiramo infekcije i trovanje.

Meduze na obali – Ukoliko ne želite riskirati opekotine i liječničku pomoć, najbolje je da izbjegavate obale s ovim malim životinjicama. Vodena tijela nakon kiše – Pomisao na hladnu vodu je svakako osvježavajuća, ali imajte na umu da nakon kiše se određeno mjesto čisti i možemo naići na razne bakterije i otpad. Kvadratni valovi – Križno more je svakako fascinantno i lijepo, ali i opasno. Struja more vuče u jednom, a vjetar u drugom, što je svakako recept za katastrofu.

Tagovi: