Neuralgija trigeminusa – uzrok, simptomi, liječenje

Neuralgija trigeminusa - uzrok, simptomi, liječenje

Neuralgija trigeminusa - uzrok

Neuralgija trigeminusa je kronično stanje u kojemu je zahvaćen trigeminalni živac. Kod ovog stanja je karakteristično da kada izvodite bilo kakav pokret ili simulaciju vašega lica, pa čak i oni blagi pokreti kao što su pranje zubi, mogu izazvati iznimno veliku bol na jednoj strani lica. Trigeminus je najvažniji živac na licu, i kada bude oštećen, onda se posljedično javlja jaka bol na jednoj strani lica. Na početku napadaji boli su male i blage, no s napredovanjem bolesti, napadaji boli postaju sve češće i intenzivnije. Neuralgija trigeminusa se puno češće pojavljuje kod žena negoli kod muškaraca, i to kod osoba starijih od 50 godina. Najčešće se ova bolest pojavljuje skupa s multiplom sklerozom, no može se i zbog drugih stvari pojaviti. Ona može biti posljedica zbog malformacije baze mozga, ozljede i traume živca, infekcije virusom herpes zostera, polineuropatije i radikulopatije. Također, ona može biti uzrokovana i zbog tumora koji je vršio pritisak na trigeminalni živac, ali se može pojaviti ako je došlo do oštećenja mozga ili do neke abnormalnosti mozga.

Neuralgija trigeminusa - simptomi

Neuralgija trigeminusa se iskazuje na način da pacijent počinje osjećati užasno jaku bol na zahvaćenoj strani svojega lica. Jaki bolovi mogu vam trajati od nekoliko sekundi do par minuta. Bol može biti izazvana već od običnog dodira osjetljivog mjesta na vašem licu pa čak i od laganog povjetarca. Također bolovi se mogu pojaviti i kada nisu izazvani te se pojavljuju svakih par minuta u toku par dana ili tjedni, i onda kompletno nestanu. Propadajući bolovi se javljaju u kraćim vremenskim intervalima, te se napadaji boli mogu javljati konstantno. Uz bol se mogu kod nekih pacijenata pojaviti i mišićni spazmi koji onda uzrokuju tikove na licu. Neuralgija trigeminusa se kod pacijenta može primijetiti na temelju simptoma, a simptomi mogu biti: povremeni udari blage boli, epizode teške boli kao da vas je struja stepla, spontani napadaji boli koji budu izazvani od svakodnevnih pokreta poput pranja zubi ili žvakanja hrane, napadaji boli koji traju par sekundi sve do jedne minute, epizode napadaja boli koji traju danima, tjednim pa čak i po nekoliko mjeseci, bol kod dijela gdje se nalazi trigeminalni živac (čeljust, zubi, desni, usne, obrazi, čelo i oči), bol na jednoj strani lica, bol koja je usmjerena na jedno ili više područja, te napadaji koji postaju sve češći i bolno intenzivniji.

Neuralgija trigeminusa - liječenje

Neuralgija trigeminusa se obično liječi uz primjenu lijekova te često pacijenti ne moraju ići na neka druga dodatna liječenja. No, kod osoba koje s vremenom prestaju imati efekta od lijekova ili dožive neke loše nuspojave, morati će ići na injekcije ili na operaciju kako bi mogli izliječiti ovo stanje. Ukoliko je neuralgija trigeminusa uzrokovana s nečim drugim kao što je multipla skleroza, u tom slučaju će vam vaš liječnik preporučiti drugačiji tretman na temelju okolnosti. Za liječenje ove bolesti, liječnik će vam preporučiti lijekove koji smanjuju ili kompletno blokiraju slanje signala boli u vaš mozak. Prvi lijek je antiepileptik karbamazepin koji često doktori prepisuju za liječenje ove bolest jer su dokazano veoma efektivni kod liječenja neuralgije trigeminusa. Drugi lijek vam je oxcarbazepin koji se isto koristi za liječenje neuralgije trigeminusa. Također, mogu se i klonazepam i gabapentin koristiti za liječenje. U slučaju da ne djeluje, onda će vam ili povisiti dozu ili vam preporučiti neki drugi lijek. Samo se u rijetkim slučajevima vodi pacijenta na operaciju.


Tagovi: