Kako prepoznati išijas

Kako prepoznati išijas

Išijas je intenzivna bol koja se javlja duž bedrenog živca. Bedreni odnosno ishijadični živac je najduži živac u tijelu koji proteže od donjeg dijela leđa, kroz stražnjicu do stražnje strane nogu. Glavni uzrok išijasa je iritacija bedrenog odnosno ishijadičnog bedrenog živca, a različiti faktori mogu doprinijeti nastanku ovog stanja. Jedan od najčešćih uzroka išijasa je hernija diska. Intervertebralni diskovi, koji se nalaze između kralježaka, mogu se izbočiti ili puknuti, što može rezultirati pritiskom na bedreni živac. Suženje kralježničkog kanala, poznato kao spinalna stenoza, može uzrokovati pritisak na bedreni živac. Spondilolisteza je stanje u kojem se jedan kralježak pomiče naprijed u odnosu na susjedni. Takav pomicaj može pridonijeti pritisku na bedreni živac. Infekcije ili upale u području kralježnice mogu iritirati bedreni živac i uzrokovati ovu bol. Traumatske ozljede, poput ozljeda automobilskih nesreća ili pada, mogu uzrokovati oštećenje kralježnice i pritisak na bedreni živac. Rijetko, tumori u području kralježnice ili okolnih tkiva mogu stisnuti bedreni živac i uzrokovati išijas. Piriformis je mišić smješten duboko u stražnjici, a njegovo zategnuće ili upala može pritisnuti bedreni živac i uzrokovati simptome slične išijasu.

Išijas može uzrokovati simptome koji mogu varirati ovisno o ozbiljnosti stanja i specifičnom uzroku pritiska ili iritacije bedrenog živca. Intenzivna bol je dominantan simptom išijasa. Bol može se povući od donjeg dijela leđa do stražnje strane nogu, a bol je oštra i peckajuća. Osobe s išijasom mogu doživjeti trnce ili utrnulost duž staze bedrenog živca, a to može obuhvatiti stražnjicu, stražnju stranu bedra pa čak i stopalo. Pritisak na ishijadični živac može uzrokovati slabost u mišićima noge ili stopala, te je osobi s išijasom teško kontrolirati i podizati noge. Osobe s išijasom mogu imati poteškoća s dugotrajnim sjedenjem jer pritisak na bedreni živac može uzrokovati povećanje boli. Hodanje može biti otežano zbog boli, slabosti ili trnaca u nogama. Mnogi ljudi također osjećaju bol u donjem dijelu leđa, posebno ako je uzrok išijasa povezan s problemima u lumbalnom dijelu kralježnice. Išijas može otežati osobama svakodnevno obavljanje običnih poslova, te bolovi mogu trajati tjednima.

Išijas se liječi ovisno o uzroku simptoma i ozbiljnosti stanja. U većini slučajeva, liječenje započinje s lijekovima i vježbama, ali u nekim situacijama može biti potrebna kirurška intervencija. Nesteroidni protuupalni lijekovi kao što su ibuprofen mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju boli. Lijekovi protiv bolova poput acetaminofena mogu pomoći u kontroliranju boli. Ako je prisutan mišićni grč, liječnik može preporučiti mišićne relaksante kako bi opustio mišiće. Fizioterapeutske vježbe mogu pomoći u jačanju mišića, poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju pritiska na bedreni živac. Terapeut može pružiti i tehnike istezanja koje olakšavaju pritisak na živac. Topli oblozi mogu pomoći opuštanju mišića i smanjenju boli, dok hladni oblozi mogu smanjiti upalu. Injekcije kortikosteroida mogu se primijeniti izravno u područje gdje se bedreni živac iritira kako bi se smanjila upala i bol. Ako je uzrok išijasa povezan s problemima poput hernije diska, kirurške intervencije poput discektomije ili laminectomije mogu biti opcija. Vježbe za jačanje leđa mogu spriječiti ponovni išijas.


Tagovi: