Neptika – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Neptika - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Neptika i za što se koristi?

Neptika pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju antidepresivima. Koristi se za liječenje blagih, umjerenih i teških oblika depresije kod odraslih osoba. Tablete nisu pogodne za: Osobe koje su alergične ili osjetljive na tianeptin ili druge sastojke ovoga lijeka, osobe koje su mlađe od 15 godina. Posebna upozorenja te mjere opreza vrijede za: Osobe koje često imaju misli o samoubojstvu - Depresija može uzrokovati misli o samoozljeđivanju ili samoubojstvu. Kada osoba krene s novom terapijom, ove misli se mogu pojačati.

Navedenom lijeku je potrebno do dva tjedna kako bi krenuo djelovati, što znači da je poželjno da je osoba pod nadzorom na početku liječenja. Misli o samoozljeđivanju i samoubojstvu najčešće se pojavljuju kod osoba koje su isto i pokušale, i kod adolescenata koji se prvi puta susreću s liječenjem depresije. Ukoliko se navedene misli pojave, preporučuje se pričanje s liječnikom ili odlazak u bolnicu. Promjene u ponašanju su čest simptom korištenja antidepresiva.

Za vrijeme konzumacije Neptika nije dopuštena konzumacija alkohola i drugih opojnih svojstva. Ako imate zakazanu operaciju, obavezni ste obavijestiti liječnika i anesteziologa da uzimate navedeni lijek. Nikada nemojte naglo prekinuti s uzimanjem antidepresiva kako se ne bi pojavile nuspojave poput bolova u mišićima, tjeskobe, bolova u trbuhu, nesanice i bolova u zglobovima. Dugotrajno uzimanje antidepresiva može stvoriti ovisnost. Vaš liječnik je odgovoran za propisanu dozu i za vrijeme liječenja.

Neptika primjena i mjere opreza

Tablete su namijenjene samo za liječenje odraslih koji su stariji od 18 godina. Da li se Neptika smije uzimati uz druge lijekove? Potreban je dodatan oprez ukoliko se navedene tablete uzimaju uz druge inhibitore za središnji živčani sustav. Izuzetno je važno obavijestiti liječnika ukoliko se vaša terapija sastoji od drugih inhibitora MAO. U slučaju zajedničkog djelovanja oba lijeka može doći do ozbiljnih posljedica poput povišenog krvnog tlaka, visoke tjelesne temperature, konvulzije i smrti.

Navedene tablete nisu primjerene za trudnice ili dojilje. Tijekom uzimanja tableta nije preporučljivo da se upravlja strojevima ili da se vozi. Moguća je smanjena koncentracija i osjećaj pospanosti prilikom primjene lijeka. Kako se uzima Neptika? Tablete će se uzimati onako kako će propisati liječnik. Uobičajena doza se sastoji od 3 tablete dnevno, što znači da će se one uzimati ujutro, popodne i navečer - poželjno prije obroka. Posebna doza će se propisati osobama koje pate od oštećenja bubrega i za starije pacijente.

Tablete će se uzeti uz dovoljno tekućine. Koliko traje liječenje? Liječnik će vas obavijestiti o duljini trajanja vašeg liječenja. Liječenje se ne smije svojevoljno ukidati. Što ako ste prekoračili propisanu dozu? U slučaju da ste uzeli više tableta nego ste trebali, tada je potrebno zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Prmijenit će se ispiranje želuca i liječnici će pratiti vitalne funkcije organa. Što ako ste zaboravili uzeti propisanu dozu? Doze se ne nadoknađuju, već se uredno uzimaju dan nakon.

Neptika iskustva i liječenje

Osobe koje liječe depresiju uz pomoć Neptika tableta navode kako su one djelotvorne i kako pomažu u normaliziranju stanja. Iskustva su većinom pozitivna. Da li uzimanje antidepresiva uzrokuje nuspojave? Nuspojave su moguće, no one se ne pojavljuju kod svakog. Prema učestalosti, moguće nuspojave su sljedeće: Česte - Gubitak teka, poteškoće sa spavanjem, izrazita pospanost, omaglica, glavobolja, drhtanje, pojačano lupanje srca, nepravilni otkucaji srca, bolovi u prsima, valunzi, poteškoće prilikom disanja, bolovi u želucu, suhoća ustiju, mučnina i povraćanje, probavne tegobe, bolovi u mišićima i donjem dijelu leđa, opća slabost. Manje česte - Osip i svrbež, ovisnost. Nepoznate nuspojave navedene su na uputi o lijeku.

Neptika tablete se dobivaju na liječnički recept uz kojeg se podižu u ljekarni. Cijena za tablete 90 x 12,5 mg iznosi 10,00€ uz doplatu od 4,56€. Kako će se navedene tablete čuvati nakon prve primjene? Antidepresive je važno držati podalje od djece. Preporučljivo je da se svaka tableta drži u svome originalnom pakiranju uz upute o korištenju. Ove tablete ne zahtijevaju posebne uvjete za čuvanje. Vodite brigu o isteku roka valjanosti kako ne bi koristili tablete koje nemaju djelovanje. Tablete kojima je prošao rok trajanja najbolje je odnijeti u ljekarnu gdje će one biti posebno zbrinute.


Tagovi: