Nemoćan ili ne moćan?

Pravopis

Nemoćan ili ne moćan?

Ovo pitanje često muči ljude koji se susreću s ovim pridjevom. No, pravilo je vrlo jednostavno – u hrvatskom standardnom jeziku, pridjevi tvoreni s niječnom česticom “ne-” uvijek se pišu sastavljeno. Stoga, pravilno je pisati “nemoćan”, “nemoćno”, “nemoćna”, “nemoćnima”, “nemoćnoga”, “nemoćnih”, “nemoćnoj” i tako dalje.

No, što zapravo znači biti nemoćan? To znači da osoba ne posjeduje dovoljno snage, sposobnosti ili moći da bi nešto učinila ili postigla.

To može biti fizička nemoć, kao što je npr. bolest ili ozljeda koja ograničava pokretljivost ili snagu tijela. Također, osoba može biti nemoćna u emocionalnom smislu, kao što je npr. osjećaj bespomoćnosti ili beznadnosti u teškoj životnoj situaciji.

Međutim, biti nemoćan ne znači da se treba predati i odustati. Postoje načini kako se može prevladati nemoć i pronaći snagu i motivaciju za dalje. To može uključivati traženje pomoći drugih ljudi, razvijanje vlastitih sposobnosti i vještina, pronalaženje pozitivnih izvora motivacije i inspiracije, te razvijanje unutarnje snage i otpornosti.

U društvu postoji tendencija da se nemoć smatra negativnom osobinom, no to nije uvijek slučaj.

Biti nemoćan može biti i pozitivna osobina, jer to znači da osoba prepoznaje svoje granice i ne pokušava se boriti protiv njih na način koji bi bio štetan za nju ili druge. Također, osoba koja je nemoćna može biti izvor inspiracije i motivacije drugima, jer pokazuje da se i u teškim situacijama može pronaći snaga i hrabrost za dalje.

Ukratko, pravilno se piše “nemoćan”, a biti nemoćan znači da osoba ne posjeduje dovoljno snage, sposobnosti ili moći da bi nešto učinila ili postigla. No, biti nemoćan ne znači da se treba predati i odustati, već se treba potruditi pronaći načine kako se prevladati nemoć i pronaći snagu i motivaciju za dalje.