Nefrolitijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Nefrolitijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Nefrolitijaza – uzrok

Nefrolitijaza je pojava pri kojoj se u vašim bubrezima skupljaju naslage soli i minerala koje nazivamo bubrežni kamenac. Može ju izazvati način prehrane, neke bolesti i određeni lijekovi, a do formiranja bubrežnih kamenaca dolazi kada urin postane koncentriran i gust te se zbog toga minerali lakše kristaliziraju i stvaraju nakupine i kamenčiće.

Nefrolitijaza često nema samo jedan uzrok već do njenog razvoja dovodi skup različitih faktora koji značajno povećavaju šanse za razvoj kamenca. Ako je netko u vašoj obitelji već imao bubrežni kamenac veće su šanse da će se razviti i kod vas. Dehidracija također može dovesti do ovog stanja tako da topla i suha klima uz obilno znojenje i nedovoljan unos vode povećavaju rizik. Prehrana koja sadrži puno šećera i posebice soli povećava količinu kalcija u bubrezima, a s time i rizik raste. Pretilost se također povezuje s ovim stanjem, a opasnost povećavaju i neke probavne bolesti te određeni dodaci prehrani.

Nefrolitijaza – simptomi

Nefrolitijaza obično neće uzrokovati simptome sve dok se bubrežni kamenac ne kreće unutar bubrega ili se ne spusti u jednu od cijevi koje povezuju bubrege i mjehur, a nazivaju se uretre. Ako se kamenac tamo zaglavi i spriječi normalan protok urina može uzrokovati oticanje bubrega te grčenje mokraćovoda i izazvati simptome kao što su; oštra i jaka bol u leđima sa strane, ispod rebara, bol koja varira u jačini i dolazi u valovima, širi se na donji dio trbuha i prepone, bol i peckanje prilikom mokrenja, zamućen, crveni, ružičasti ili smeđi urin, neugodan miris urina, česta potreba za mokrenjem ili mokrenje u malim količinama, povraćanje, mučnina te zimica i groznica ako se razvije infekcija.

Nefrolitijaza može uzrokovati bol koja se može mijenjati u jačini i mjestu ovisno o kretanju kamenca kroz vaš mokraćni trakt, a ako primijetite krv u urinu ili imate tako jake i oštre bolove da ne možete naći udoban položaj odmah posjetite liječnika.

Nefrolitijaza – liječenje

Nefrolitijaza se liječi ovisno o vrsti i veličini kamenca. Većina malih kamenaca može izaći sama ako pijete puno vode, do 3.6 litara dnevno. Kod simptoma često pomažu i lijekovi protiv bolova poput ibuprofena, a liječnik vam može propisati i druge lijekove koji će pomoći da kamenac sam izađe. Kamenci koji su preveliki da bi sami izašli mogu uzrokovati krvarenje i oštećenje bubrega i mokraćnog sustava zahtijevaju opsežnije liječenje koje može sadržavati korištenje zvučnih valova kako bi se kamenac razbio, kirurške zahvate kojima se veliki kamenac fizički uklanja iz organizma te ureteroskopiju kojom se tanka cijev sa kamerom uvodi u mokraćne kanale kako bi se uklonili manji kamenci.

Nefrolitijaza može biti uzrokovana i preaktivnim paratireoidnim žlijezdama koje se nalaze odmah ispod Adamove jabučice, na uglovima štitnjače. Ako ove žlijezde ne rade normalno razina kalcija u organizmu može postati previsoka što dovodi do nastanka bubrežnog kamenca i tada se primjenjuje operativni zahvat na tim žlijezdama.

Tagovi: