Ne kupujte ove ribe ni slučajno. Opasne su za vaše zdravlje – mogu izazvati upale, srčana oboljenja i visok kolesterol

Ne kupujte ove ribe ni slučajno. Opasne su za vaše zdravlje - mogu izazvati upale, srčana oboljenja i visok kolesterol

Nije svaka riba poželjna na tjednom jelovniku

Često čujemo kako bi se riba na našem tjednom jelovniku trebala pojaviti barem 2 do 3 puta tjedno. I dok riba koja je servirana uz svježe povrće odličan obrok, važno je prepoznati razliku između dobre i loše ribe. Stručnjaci savjetuju da se na našim tanjurima češće pojavljuju ribe poput skuše, haringe, Polaka, bakalara, lososa, smuđa, tunjevine i sardine. Razlog? Navedene ribe su bogate omega 3 masnim kiselinama, dobar su izbor vitamina A, E i D, kao i minerala. Kvaliteta ribe će se odrediti prema vodama iz kojih dolazi.

U primjeru, preporučuje se konzumacija ribi koje dolaze iz dubljih mora radi manjeg zagađenja i prisutnosti žive. Kada uzmemo sve u obzir, sigurno se pitate zašto su na tržištu prisutne ribe koje nisu dobre za naše zdravlje? Svaka vrsta ribe će ponuditi nešto dobro za rad našeg organizma, no isto tako ona može ponuditi i ono nešto što može pridonijeti razvoju kasnijih zdravstvenih komplikacija. Prije kupnje određene vrste, dobro se raspitajte iz kakvih voda ona dolazi i kako ju je najbolje pripremiti.

Koje vrste riba treba izbjegavati?

Ribe koje bi trebali izbjegavati na svome tanjuru su sljedeće: Pangasius - Mnoge ribe će se isticati po svom visokom udjelu omega 3 masnih kiselina, ali ne i navedena vrsta. Riječ je o slatkovodnoj ribi koja je karakteristična po delikatnom okusu i popularna je na području Balkana. Navedena vrsta se uzgaja u dalekom Vijetnamu u malenim područjima, što nikako nije pogodno za njihovu reprodukciju. Kako bi se riba povećala i ostvarila potencijal, ona zaprima posebne hormonske injekcije koja utječe na njihov razvoj.

Tilapija - Ova riba također dolazi iz Azije i također je slatkovodna. Također se uzgaja u zagađenoj vodi gdje prima hormone i sastojke koji potiču njihov razvoj. Navedena vrsta u sebi sadržava poveće količine arahidonske kiseline koja može utjecati na razvoj upala, srčanih oboljenja, ubrzano starenje. Nilski smuđ - Riječ je o ribi koja ima nemasno meso, i isto tako je bogata vitaminom A. No, uz ove prednosti, navedena vrsta ima i svoje nedostatke. Obiluje velikim količinama palmitinske kiseline koja pridonosi razvoju lošeg kolesterola.

Butterfish - Navedena vrsta pripada u jednu od najotrovnijih ribljih vrsta na svijetu. Sadrži tešku i neprobavljivu oleinsku kiselinu. Česta konzumacija navedene ribe doprinosi razvoju proljeva, mučnine i povraćanja. Škampi - Masovni uzgoj škampa je danas normalna pojava, a sve radi masovne potražnje. Povećana konzumacija škampi koji nisu dobro očišćeni može dovesti do razvoja lošeg kolesterola.

Razlozi zašto je riba dobra za naše zdravlje

Riba se danas smatra iznimno zdravom namirnicom, a sve zahvaljujući njenim izvorima bjelančevina, masti, vitamina i minerala. I dok se gore navedene ribe trebaju izbjegavati, poželjno je konzumirati što više plave i bijele ribe. Zašto je riba dobra za naše zdravlje? Bogata je vitaminima - Riblje meso je bogatije od crvenog mesa, ono sadrži poveće količine vitamina A, D, E, B i K koji su nužni za zdravo funkcioniranje našeg organizma. U primjeru, Sardine su poznate po svom protuupalnom djelovanju, kao i zaštiti zdravlja. Čuva zdravlje očiju - Dokazano je kako su ribe poput lososa, srdele, tune i skuše odlične za zdravlje naših očiju. Prema istraživanjima, konzumacija navedenih vrsta može spriječiti degeneracije i istrošenosti očiju.

Ne uzrokuju višak kila - Osim što su ribe bogate proteinima, one su također i izvor zdravih masnoća. Esencijalne masne kiseline ne debljaju, već daju potrebnu potporu radu organizma. Odgovorne su za ljepšu kožu - Dermatolozi tvrde kako proteini iz ribe mogu usporiti proces starenja stanica i isto tako održavaju vlažnost kože. Poboljšavaju rad probave - Ribe imaju karakterističan miris, a tome doprinosi spoj koji se zove trietilamin. On olakšava probavu i ne stvara pretjeran osjećaj punoće u želucu.


Tagovi: