Nasljeđivanje mirovine od roditelja

Financije

Nasljeđivanje mirovine od roditelja

Zatraži brzi kreditAKCIJA! BESPLATAN kredit za NOVE korisnike do 400 € sa rokom otplate do 30 dana. Bez naknada, jamca i skrivenih troškova. Posudiš 400 € - vratiš 400 €

Koji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 27.03.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Nasljeđivanje mirovine od roditelja – kada i kako se ostvaruje?

Smrt u obitelji uvijek je iznenađujuća i nikada nije laka. U takvim situacijama postavlja se pitanje vođenja financija u novonastaloj situaciji. Kada umre osoba u obitelji koja je svojim radom doprinosila kućanstvu, pojavljuju se brojni problemi po pitanju održavanja kućanstva. Srećom, naši zakoni uređuju takve situacije, pa je nasljeđivanje mirovine od roditelja vrlo jasno određeno i ostvaruje se regularno.

Prvo, pravo na takvo nasljeđivanje u obitelji ne mora imati samo dijete osiguranika (pričamo o HZMO), već i bračni supružnik, odnosno ostali članovi kućanstva. Oni, za razliku od djeteta ipak moraju imati stečene neke druge parametre kako bi naslijedili mirovinu. Više informacija o tome kako dobiti mirovinu od supružnika odnosno člana kućanstva potražite na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naša tema bavit će se više situacijom kada su u pitanju djeca stradalih roditelja. Nasljeđivanje mirovine od roditelja također je uređeno zakonom i provodi se također putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Nasljeđivanje mirovine od roditelja – kada dijete stječe pravo?

Djeca do 15. godine života stječu pravo za nasljeđivanje mirovine od roditelja. To znači da ukoliko je dijete staro do 15 godina u trenutku smrti roditelja, ono dobiva mirovinu sve do svoje 18. godine, ukoliko u tom periodu nije u radnom odnosu. Djeca koja navrše 15 godina više nemaju pravo na mirovinu. Posebno se gleda na one koji nisu radno sposobni – ukoliko je dijete u trenutku smrti roditelja radno nesposobno, odnosno ako je nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti, onda dijete dobiva mirovinu sve dok traje period nesposobnosti. Nasljeđivanje mirovine od roditelja također je uvjetovano školovanjem djeteta.

Ukoliko je dijete započelo školovanje (srednjoškolsko ili visoko školovanje), osigurana mu je roditeljeva mirovina sve do kraja studiranja, odnosno do navršene 26. godine života. Posebni uvjeti za stjecanje ovog prava tiču se djece s invaliditetom gdje vrijede drukčija pravila. Za više informacija o takvim slučajevima, pogledajte stranice HZMO-a kako biste saznali točne pojedinosti.

Nasljeđivanje mirovine od roditelja – prestanak.

Prestanak nasljeđivanja mirovine događa se kada: dijete navrši 18. godinu života i ne školuje se, kada započne radni odnos, kada prekine školovanje, ali i kada stupi u brak. Ipak, ukoliko dijete sklopi brak, ali se i dalje školuje, mirovina se i dalje nasljeđuje do kraja školovanja. Zakoni koji se nalaze na stranicama HZMO-a vrlo precizno govore o raznim situacijama kada se stječe i gubi pravo na nasljeđivanje mirovine od roditelja, no ponekad su kontradiktorni.

Ono što nije kontradiktorno je kada se počinje isplaćivati mirovina. Dijete ima pravo podnijeti zahtjev prvih 6 mjeseci nakon smrti roditelja ukoliko želi dobiti svaku mirovinu koja se isplaćuje nakon smrti roditelja. Ukoliko prođe 6 mjeseci, a tek onda dijete podnese zahtjev, isplaćuju se samo mirovine od idućeg mjeseca. Mirovina se inače isplaćuje tek prvog u mjesecu nakon što se pošalje zahtjev. Nasljeđivanje mirovine od roditelja uređeno je zakonom i svatko tko se zanima za ovo pitanje treba se više informirati u HZMO-u.

Tagovi: