Kako otići u prijevremenu mirovinu: vodič korak po korak

Financije

Kako otići u prijevremenu mirovinu: vodič korak po korak

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 05.06.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je mirovina i koje vrste postoje?

Mirovina je vrsta mjesečne novčane naknade ili neka druge vrste pogodnosti koja je stečena na osnovi osiguranja u slučaju starosti, invalidnosti ili smrti, ili se ona dodjeljuje na temelju zasluga. Stjecanje prava na mirovinu je određeno i utvrđeno zakonom, i mirovine se isplaćuju i postumno u situacijama gdje nasljednici ili drugo osobe koje materijalno ovise o pokojnom osiguraniku jer nisu u stanju da se samostalno uzdržavaju. Postoje više vrsta mirovina, a to su starosna, obiteljska, invalidska, prijevremena i povlaštena odnosno boračka. Mirovine se razlikuju na temelju toga koje uvjete trebaju ispuniti kako bi mogli otići u mirovinu, a neke skupine osiguranika imaju puno bolje i povoljnije uvjete kako bi stekli pravo na umirovljenje. Kako biste mogli podnijeti svoj zahtjev za mirovinu, trebate otići na stranicu od Zavoda za mirovinsko osiguranje, gdje možete poslati svoj zahtjev i ujedno provjeriti koliko bi vam iznosila mirovinska naknada te ispunjavate li pravo za mirovinsku naknadu.

Kako se može steći prijevremena mirovina?

Kao što smo i ranije naveli, postoje više vrsta mirovina, od starosne, invalidske, obiteljske sve do prijevremene mirovine. U ovom dijelu teksta ćemo vam reći kako se može steći prijevremena mirovina odnosno koje uvjete trebate ispunjavati za prijevremeno umirovljenje. Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osoba koja je navršila 60 godina života te ima 35 godina radnoga odnosno mirovinskog staža. Od 2030. godine, uvjeti za ostvarenje prava za prijevremenu starosnu mirovinu za žene i muškarce će biti izjednačeni, te i žena i muškarac trebaju imati napunjenih 60 godina i imati 35 godina staža. Trenutno žene trebaju imati napunjenih 58 godina i 33 radnoga staža. Osobe koje su u prijevremenoj starosnoj mirovini mogu jednako tako si ugovoriti hitri kredit ukoliko im je potreban za neke njihove ideje, planove ili da si poboljšaju svoje financijsko stanje u kućanstvu. Hitri kredit za umirovljenike možete ugovoriti i preko online banke već za manje od 15 minuta, te možete isti dan dobiti isplatu novca na račun!

Mirovina i kako otići u mirovinu?

Prijevremena starosna mirovina se stječe ukoliko osiguranika je ispunio uvjete koji su potrebni za prijevremeno starosno umirovljenje. Zahtjev za prijevremenu mirovinu trebate predati Zavodu za mirovinsko osiguranje, te će vam onda povratno REGOS poslati na vašu kućnu adresu informativni izračun vaše mirovine, koji vam se sastoji od dva različita izračuna, gdje je prvo vaša mirovina iz 1. stupa koje ga izrađuje Zavod za mirovinsko osiguranje, te je drugi izračun za 2. stup kojega izrađuje mirovinsko osiguravajuće društvo. U tom trenutku trebate odabrati hoćete li dobivati mirovinu iz 1. stupa ili iz oba dva stupa osiguranja. Ako ste odabrali isplatu vaše mirovine iz oba dva stupa, onda ćete dobiti jednokratnu isplatu od 15 posto mirovinske štednje iz obaveznog mirovinskog fonda. Ovo mogu samo umirovljenici učiniti koji imaju mirovinu 15 posto veću od zajamčene najniže mirovine iz 1. stupa. Za jednokratnu isplatu od 15 posto štednje iz 2. stupa morati ćete platiti i porez i prirez, te za isplate koje su veće do 4000 eura morate platiti porez koji iznosi 10 posto, a za isplate koje su veće od toga porez iznosi 15 posto.
Tagovi: