Najopasnije životinje na svijetu

Zanimljivosti

Najopasnije životinje na svijetu

Najopasnije životinje na svijetu iz morskih dubina, rijeka, jezera, močvara

Među najopasnije životinje na svijetu ubraja se izuzetno opasna, morska osa, otrovna vrsta meduza, a živi u morskim područjima sjeverne Australije. Njihov se otrov smatra jednim od najsmrtonosnijih otrova na svijetu. Izaziva nepodnošljive bolove u tijelu žrtve nakon čega se većina žrtava utopi. Njihov otrov napada živčani sustav, srce, mišićno tkivo. U jednoj morskoj osi ima otrova toliko da može ubiti 30 odraslih ljudi, a smrt ponekad uslijedi samo 3 minute nakon uboda. Zbog svoje transparentnosti, jedva je primjetna u vodi. Kao protuotrov uspješno se koristi ocat. Meduze nemaju mozak i one neće ozlijediti namjerno. Ako se nađemo na putu meduzi i ona nas opeče, valja staviti na to mjesto ocat ili po nekim predajama urinirati na opečena mjesta. Svakako što prije potrebno je potražiti medicinsku pomoć.

Kamena riba (stonefish) je također izuzetno opasna životinja. Ona po svom izgledu jako podsjeća i slična je kamenu. Te su ribe otrovne, opasne i smrtonosne za ljude, smatraju se najotrovnijim ribama na svijetu. Kamena riba živi u obalnim područjima Indo-pacifičkog oceana, te uz obalu Floride i Kariba. Prepoznatljive su jer na leđima imaju velike bodljikave peraje koje sadrže vrlo jak otrov. A ako dođe u tijelo čovjeka, otrov ove ribe izaziva jaku bol, otekline, privremenu paralizu, moguće i smrt ako se ne liječi na vrijeme. Osim u moru, ova riba i na kopnu može preživjeti do 24 sata.

Irukanđi je još jedna jako sitna, a vrlo otrovna vrsta meduze. Živi na obalama Australije. U vodi je skoro ne primjećujemo. Njihov otrov izaziva nesnošljive bolove, znojenje, vrtoglavicu i grčeve. Ako se nakon njihovog uboda u roku od 20 minuta ne počne s liječenjem, osoba će podleći smrti od srčanog udara. Uz to njihov otrov se može zadržati u organizmu do tjedan dana.

Plavoprstenastu hobotnicu smatraju najopasnijom životinjom u oceanu. Prepoznatljiva je po svojim plavim prstenovima. Živi u Tihom oceanu, od Japana do Australije. Za ovu hobotnicu na žalost ne postoji protuotrov te ako se dogodi ozljeda, potreban je strogi medicinski nadzor zbog oteklina, vrtoglavice, mogućeg gubljenja vida, osjeta dodira ili gubitka govora. Već 3 minute nakon ozljede tijelo žrtve postaje paralizirano.

Krokodil je također po ljude vrlo opasna životinja, i on se ubraja u najopasnije životinje na svijetu. Osobito nilski, američki i slanovodni krokodili kojih ima najviše u Americi, Africi i Australiji. Krokodili ugrabe plijen, te ga odvuku ispod površine vode nakon čega plijen vrte i rastrgaju. Često se skrivaju da bi zgrabili plijen i pri tome su vrlo brzi.

Morski pas slovi kao vrlo opasan, međutim samo 4 vrste jesu zaista opasne (veliki bijeli morski pas, morski pas tigar, morski pas bik i bjeloperna psina). Ukoliko dođe do napada morskog psa, ako uspijete, udarite ga u nos ili oči, to ga može odvratiti od napada ili bar neko vrijeme zbuniti što možemo iskoristiti za bijeg. Navodno većina napada na ljude je takva da morski psi ljude ne smatraju da su dobra hrana za njih, jer su preteški za njihovu probavu, nakon eventualnog ugriza morskog psa najopasnije je da čovjek ustvari iskrvari zbog rane.

Najopasnije životinje na svijetu koje žive na kopnu

Crna mamba poznata je zmija otrovnica, najduža zmija nastanjena u Africi, te najbrža šumska zmija na svijetu (16 do 20 km/h). Može biti metalnosive do tamnosmeđe boje, žućkasto zelenih ljuspica. Unutrašnjost usta joj je crna. Samo dvije kapi njenog otrova dovoljne su za smrt čovjeka. Danas postoji protuotrov za ugriz ove zmije inače je ugriz smrtonosan jer njihov otrov djeluje najbrže. Izuzetno je opasna i zmija kopneni taipan koja se smatra najotrovnijom zmijom na svijetu i spada u najopasnije životinje na svijetu. Na sreću pa se ljudi vrlo rijetko susreću s ovom vrstom zmija jer one žive uglavnom u pustinjskim krajevima u unutrašnjosti Australije.

Brazilski lutajući pauk ili naoružani pauk, najotrovniji je pauk na svijetu. Ima najbolniji ugriz na svijetu koji može pauk izazvati. Ova vrsta pauka najčešća je u Brazilu ali ih se može pronaći širom Južne i Srednje Amerike. Otrov ovog pauka posebno je opasan za muškarce jer uzrokuje nevjerojatno bolnu i dugotrajnu erekciju. Na sreću, postoji protuotrov protiv ugriza ovog pauka.

Afrički bivol također može biti vrlo opasan. Težak je skoro tonu i imaju jake zakrivljene rogove. Agresivni su i kada nisu u opasnosti, ali ako su ranjeni, ubrajamo i njih u najopasnije životinje na svijetu. Za primjer, jednog lava su u stanju izbaciti u zrak daleko nekoliko metara.

Tigrovi kao najveći od svih velikih mačaka, izrazito mogu biti opasni po čovjeka. Teški su i preko 300 kilograma. Ima ih u Indiji. Tigar preskoči udaljenost oko šest metara a može skočiti u zrak oko pet metara. Tigar vas može ubiti samo jednim udarcem, samo jednim šamarom.

Također niti lavovi ne zaostaju za titulom najopasnijih zvijeri. Česta je zabluda da lavovi svojim čeljustima onesposobljavaju svoju žrtvu, oni to rade svojim kandžama koje su izuzetno oštre te i najmanji ubod može duboko ozlijediti.

Medvjedi mogu biti opasni no većina medvjeda klone se ljudi. No s obzirom da su vrlo snažni a najopasnije mogu biti medvjedice s mladuncima, mogu svojim kandžama ili zubima vrlo lako ubiti čovjeka. Preventivno dobro je da smo glasni i bučni dok hodamo. Nije dobro bježati od medvjeda, nego se polako udaljiti od njega, da ne osjeti naš strah. Ako dođe do napada najbolje se praviti da ste mrtvi, sklupčati se tako da zaštitite vitalne organe.

Slonovi su mnogima vrlo dragi, čine se simpatični međutim oni spadaju također u jednu od najopasnijih životinjskih vrsta. Svojom snagom mogu vas brzo srušiti, nikako ih se ne smije izazivati, a mogu napasti bez ikakvog upozorenja, u nepredvidivom napadu bijesa pa čak i osobe koje poznaju vrlo dugo. Ako u divljini sretnete slona, nemojte mu se približavati nego se brzo maknite a u slučaju napada, pravite se da ste mrtvi.

Afrički nilski konj vrlo je agresivna opasna životinja. Bez ikakvog razloga napasti će čovjeka. Izgledaju da su mirni i tromi, spori, no vrlo su agresivni. Mogu nanijeti žrtvi vrlo teške ozljede od kojih se teško preživi.

Što je definicija opasne životinje i koje su najopasnije životinje na svijetu?

Male slatke “pčelice Maje” često mogu biti opasnost za ljude, pogotovo one alergične na njihov ubod. Pčele najčešće ne napadaju bezrazložno no treba biti na oprezu ako su uznemirene. Ako vas pčele napadnu treba što brže trčati ravno, uglavnom pčele nisu brze u letu i moguće im je pobjeći, sakriti se u kući, šator. Ukoliko im mislite pobjeći pod vodu, to nije dobra ideja, one će vas čekati i napadati čim izronite a mogu tako čekati i do 10 sati. Također ako bježite od pčela nemojte ići blizu drugih ljudi, pčele će tada najčešće napasti i njih.

Pojam “opasne životinje” prema našim zakonima jesu one koje zbog neodgovarajućih uvjeta držanja i postupanja sa životinjama mogu ugroziti ljudsko zdravlje i sigurnost, isto tako zdravlje i sigurnost drugih životinja, odnosno koje pokazuju napadačko ponašanje prema ljudima.

Znamo da u našim zakonima i pravilnicima postoje i tzv. “opasni psi”.

No najopasnija vrsta životinja za nas ljude ustvari su – komarci. Osim što su itekako dosadni gnjavatori, komarci jesu najopasnije životinje na svijetu, odnosno za čovjeka najsmrtonosnija životinja.

Ističu ih za najopasniju životinju na planeti jer se smatra da upravo komarci zbog bolesti koje prenose donose najviše smrtnih slučajeva u usporedbi sa svim drugim životinjama.

Najopasniji su oni tropski, prenose razne bolesti poput malarije, denga groznice, virusa zapadnog Nila, encefalitisa i žute groznice, Zika virus.

Od njih se je teško zaštititi a osjetimo ih tek nakon što nas ugrizu. Zaštita jesu mreže protiv komaraca, insekticidi.

Također u nekim područjima zbog ove najopasnije životinje na svijetu naseljavaju viline konjice jer se oni poznati po tome da se hrane komarcima.

Tagovi: