motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna

 • klinički ispitano i posve prirodno
 • ubrzava metabolizan
 • bez jo-jo efekta
 • dugotrajni rezultati
 • smanjuje viška masnoće
 • masti pretvara u mišiće
 • bez vježbanja i teškog napora

Naglo debljanje – uzrok i kako zaustaviti

Ljepota i zdravlje

Naglo debljanje - uzrok i kako zaustaviti

Naglo debljanje bez očitog razloga

Naglo debljanje jedan je od najvećih problema današnjice. Ovo stanje nije uvijek povezano s prekomjernim unosom hrane. Kada je u pitanju debljanje, mora se uzeti u obzir dob, genetika i nasljedne bolesti koje mogu imati neki utjecaj. Stalni osjećaj gladi, čak i nakon jela, može biti uzrokovan hormonskim ili emocionalnim čimbenicima. Iako je povećana tjelesna težina normalna s procesom starenja, zbog nedostatka aktivnosti, naglo debljanje ukazuje da je ovaj proces povezan sa zdravstvenim problemom koji utječe na metabolizam.

Znakovi poput gubitka kose i poremećaja spavanja neki su od pokazatelja da nešto nije u redu s funkcioniranjem tijela. Prema nutricionistima, važno je obratiti pozornost na dnevne aktivnosti, izbor hrane i navike vježbanja. Glad je fiziološki osjećaj koji tijelo izražava kada su mu potrebne hranjive tvari i energija. Hormon zvan grelin signalizira mozgu da tijelo treba hranu. No, kada je osjećaj gladi doslovno prisutan cijelo vrijeme ili odmah nakon obroka, to može biti posljedica ozbiljnog zdravstvenog problema.

Što utječe na naglo debljanje

Što može uzrokovati naglo debljanje? Koji su mogući uzroci debljanja i kako ih prepoznati? Prebrzo jedenje i ne obraćanje pažnje na kvalitetu obroka može utjecati na stalni osjećaj gladi. Kod žena su uzroci ovog stanja često hormonalne promjene, zdravstveni problemi, nedovoljno aktivna štitnjača ili neaktivna štitnjača, policistični jajnici, menopauza, zadržavanje tekućine. Konzumiranje određenih lijekova uzrokuje nakupljanje tjelesne masti, dok drugi mogu pridonijeti prekomjernoj težini i pretilosti. Intenzivan stres također uzrokuje oslobađanje kortizola u tijelu, što utječe na povećanje apetita i povećan unos hrane. Anksioznost ima veliki utjecaj na težinu. Ovo stanje utječe na san, biološki ciklus i povećan apetit. Osim toga, često se događa da osoba unese veću količinu hrane koja joj pomaže da se nosi s anksioznom krizom.

Želju za jelom teško je kontrolirati, zbog čega postoji sklonost debljanju. Depresija je još jedan problem koji utječe na naglo debljanje. Uobičajeno je da ovo stanje dovodi do lošeg ili nedovoljnog sna i promjena u prehrambenim navikama. Budući da se višak kilograma nije lako riješiti, pogotovo kada se pojave bez objašnjenja, treba biti posebno oprezan. Kako bi se utvrdili razlozi promjena, važno je potražiti pomoć endokrinologa za rješavanje problema.

Kako zaustaviti naglo debljanje

Kod naglog debljanja nije potrebno samo pridržavati se strogih dijeta i intenzivnog vježbanja, već je potrebno paziti i na ono na što nas tijelo upozorava. Kao što se može vidjeti, naglo debljanje može biti uzrokovano više čimbenika ili kombinacijom više njih. No prije svega u ovoj situaciji potrebno je potražiti stručnjake za postavljanje ispravne dijagnoze i dobivanje preporuka za zdrav život. Kako biste zaustavili naglo debljanje, trebali biste uključiti hranu bogatu proteinima kao što su riba, soja, grah i hranu koja sadrži vlakna poput voća, povrća, orašastih plodova, žitarica i sjemenki.

Obroci bogati proteinima pružit će vam dulji osjećaj sitosti. Naime, proteini potiču proizvodnju hormona, poput kolecistokinina i glukagona. Stoga je nužna dobro isplanirana prehrana prilagođena individualnim potrebama kako bi se omogućilo uravnoteženo mršavljenje i dugoročno održavanje optimalne tjelesne težine. Potrebno je dati prednost konzumaciji svježe hrane koja je minimalno obrađena, povećati tjelesnu aktivnost i uvesti je u dnevnu rutinu.

Tagovi:

motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna

 • klinički ispitano i posve prirodno
 • ubrzava metabolizan
 • bez jo-jo efekta
 • dugotrajni rezultati
 • smanjuje viška masnoće
 • masti pretvara u mišiće
 • bez vježbanja i teškog napora