Načelnik ili naćelnik?

Pravopis

Načelnik ili naćelnik?

Načelnik je riječ koja se često koristi u hrvatskom jeziku, a označava osobu koja je na čelu neke upravne jedinice ili grada. Međutim, mnogi se pitaju kako se pravilno piše ova riječ – da li se piše sa č ili ć? Odgovor je jednostavan – pravilno je pisati načelnik.

Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su česte u hrvatskom jeziku, ali u ovom slučaju pravilno je koristiti slovo č. Načelnik se piše sa slovom č jer je to standardni oblik u hrvatskom jeziku. Naglašena je dugouzlaznim naglaskom, što znači da se naglasak nalazi na prvom slogu.

Načelnik je osoba koja ima važnu ulogu u upravljanju nekom jedinicom.

On je odgovoran za donošenje odluka, vođenje tima i usmjeravanje svih aktivnosti prema ostvarenju zajedničkog cilja. Načelnik može biti na čelu općine, grada, županije ili neke druge upravne jedinice.

Uz načelnika često se vežu i druge riječi, poput načelništvo, načelnički, načelnička dužnost, načelnički ured i slično. Sve ove riječi također se pišu sa slovom č.

Ukratko, pravilno je pisati načelnik, a ne naćelnik. Ova riječ označava osobu koja je na čelu neke upravne jedinice i odgovorna je za donošenje važnih odluka. Iako se često javljaju dvojbe u pisanju između slova č i ć, u ovom slučaju pravilno je koristiti slovo č.