Na uštrb ili nauštrb?

Pravopis

Na uštrb ili nauštrb?

Riječi koje su nam poznate i koje koristimo svakodnevno, poput izraza na uštrb i nauštrb, često nam mogu zadati glavobolju kada se radi o njihovom pravilnom pisanju. No, znanje o pravopisu i gramatici je bitno kako bismo se pravilno izrazili i kako bismo bili razumljivi drugima.

Izraz na uštrb ili nauštrb dolazi od prijedloga na i praslavenske riječi ščьrbъ, što u ruskom jeziku znači šteta.

Ova riječ označava ono što je na štetu nekoga ili nečega, odnosno ono što je račun.

U praksi se može naći pisanje na uštrb i nauštrb, ali pravilno je pisati spojeno, odnosno nauštrb. Ovo se pravilo temelji na pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja, a slično se pravilo primjenjuje i na druge priloge poput napismeno, natašte, naživo, nadesno.

Primjeri pravilne uporabe izraza nauštrb su sljedeći: odrekao se novog posla nauštrb financijske situacije, odlučila je uzeti drugog kandidata nauštrb svojeg prethodnika, otišla je na taj put nauštrb svojih potreba i želja, odlučio je odabrati nju nauštrb tebe.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše sastavljeno prilog nauštrb. Iako se u praksi može naći i rastavljeno pisanje na uštrb, važno je poznavati pravila pravopisa kako bismo se pravilno izrazili i bili razumljivi drugima.