Na ovaj način pšenica ispod bora će ostati zelena i lijepa. Izbjegnite grešku koju svi rade.

Na ovaj način pšenica ispod bora će ostati zelena i lijepa. Izbjegnite grešku koju svi rade.

Savršena božićna pšenica u samo sedam koraka

Božićna pšenica je svakako jedna od najljepših blagdanskih ukrasa, a ona se tradicionalno sije na dan Svete Lucije, 13. prosinac. Pšenica simbolizira nadolazeću godinu i novi život, stoga mnogi gledaju na to da je ona što ljepša, veća, bogatija. Na što je potrebno obratiti pažnju pri uzgoju pšenice? Prvi korak se odnosi na odabir posude za sadnju, a zatim se odlučiti želite li saditi u zemlju ili vatu. Vata je svakako jednostavniji i manje prljav izbor, no problemi se javljaju kada stabilnost krene opadati i kada vlaga nije na jednakoj razini. Pšenice koje su uzgojene u vati nemaju dug život, one često veoma brzo propadnu jer nemaju od kuda vuči hranjive tvari, što dovodi do ubrzanog procesa truljenja.

Pri odabiru metode sadnje, uvijek je najbolje odabrati zemlju. Drugi korak se sastoji od pripreme sjemenja - Kako bi se postigla gustoća pšenice, sjeme je prije sadnje potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi. Treći korak se sastoji od ostavljanja sjemenki u vodi preko noći kako bi one dobro nabubrile. Četvrti korak je ispuniti odabranu posudu sa zemljom do samog vrha.

Peti korak je dodavanje nabubrenog sjemenja i blago pritiskanje rukom kako bi se sjeme što bolje priljubilo jedno uz drugo i na zemlju. Šesti korak je zalijevanje vodom i ostavljanje pšenice na toplom mjestu. Važno je za napomenuti kako je riječ o biljci koja voli izvor svjetlosti, zato ukoliko želite veliku i raskošnu pšenicu morate ju držati na svjetlu. Sedmi korak je pojavljivanje prvih klica koje nastaju već nakon 2 dana. Pšenicu je potrebno zalijevati svaki dan, preporučuje se njeno prskanje s mlakom vodom.

Trikovi kako da božićna pšenica uspije

Kada pšenica uspije, često zaboravimo na njeno održavanje. Što je potrebno napraviti kako bi pšenica što dulje potrajala? Iako je za njen rast i razvoj potrebna toplina, nikada nije dobra ideja pšenicu staviti na ili pored radijatora. Mjesto koje najviše godi pšenici je prozor, mjesto koje je optimalno toplo i koje pruža optimalnu svjetlost. Prije klijanja pšenice, poželjno je da se ona prekrije aluminijskom folijom koja pomaže pri zadržavanju vlage u zemlji. Kada primijetite da dolazi do zelenih izdanka, foliju je potrebno ukloniti i pšenicu zalijevati svaki dan.

Kako pravilno zaliti pšenicu? Najbolje je koristiti bocu koja na sebi sadrži raspršivač. Kada primijetimo rast pšenice, tada je potrebno skratiti vrhove kako bi se postigla jednaka visina. U našim domaćinstvima, običaj je vezati trobojnu vrpcu oko pšenice. Ukoliko to radite, potrebno je pripaziti na stezanje vrpce kako ne bi oštetili pšenicu. Uzgoj i održavanje pšenice povrh svega traži toplinu i dovoljnu količinu vlage. Ako redovito vodite brigu o vašoj pšenici, nema razloga da ona ne izraste u reprezentativni primjerak i da vam ne donese sreću u novoj godini.

Pšenica kao božićna tradicija

I dok pred Božić pšenicu možemo kupiti na svakome koraku, posebna je čar kada ju sami posijemo. Simbolika same pšenice je višeznačna. Svojim zelenilom daje nam nadu usred zimskog vremena, ali isto tako služi i kao blagoslov ljetine dok nam ukrašava dom. Pšenica se tradicionalno sadi na Svetu Luciju, 12 dana prije blagdana, i upravo s njome započinje božićni ciklus običaja. Pšenica raste do Badnjaka kada se ona naposljetku uređuje ili ukrašava i stavlja na posni stol. Najčešće se veže trobojnicom i u sredinu se stavlja svijeća koja će se uz molitvu paliti za banju veće ili božićni ručak.

Pšenicu možemo zadržati sve do nove godine. Nakon što blagdani prođu, tradicija je da se pšenice bacaju pticama kako bi i one osjetile duh blagdana. Neovisno o tome da li sami sadite svoju pšenicu ili ju kupujete pred sami Božić, ona je neizostavni dio svakog Božićnog slavlja jer predstavlja plodnost i novi život. Vjeruje se da što su pšenice bogatije, da nas očekuje plodnija i bolja sljedeća godina. Ne zaboravite posaditi svoju pšenicu i uz obitelj pratiti njeno klijanje koje daje naglasak na novi život.


Tagovi: