Munchausenov sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Munchausenov sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Munchausenov sindrom i što ga uzrokuje

Munchausenov sindrom je poremećaj mentalne naravi u kojem oboljela osoba sama izaziva neke psihičke ili fizičke simptome te se ponaša kao da ima te simptome ali nije zbilja bolesna. Munchausenov sindrom se povezuje s jako teškim emocionalnim poteškoćama.

Uzrok Munchausenovog sindroma nije u potpunosti poznat. Smatra se kako psihološki i biološki čimbenici imaju ulogu u stvaranju ove bolesti. Teorija je ta da osobe koje su bile učestalo bolesne u prijašnjoj dobi ili zlostavljanje i zanemarivanje osobe u djetinjstvu mogu biti jedan od uzroka Munchausenovog sindroma.

Uzrok Munchausenovog sindroma bi mogli biti i nedostatak pažnje prilikom odrastanja, destruktivno ponašanje ili manjak samopouzdanja, a moguće je da je i poremećaj ličnosti jedan od uzroka ove bolesti.

Ovaj sindrom se svrstava pod vrlo rijetko stanje iako točnih podataka o broju oboljelih još uvijek nema. Vrlo važno je napomenuti da statistika kod zabilježenih slučaja govori kako je sindrom češći kod muškaraca nego kod žena, a češće će pogoditi i starije osobe nego mlađe.

Simptomi koje uzrokuje Munchausenov sindrom

Munchausenov sindrom može biti prepoznat po nekoliko simptoma koje uzrokuje. Osobe koje imaju Munchausenov sindrom uvijek namjerno ističu simptome neke određene bolesti. To rade tako da lažu o simptomima ili ih čak i lažiraju. Neke osobe će se i samoozlijediti kako bi dokazali da imaju simptome i nekim djelima utjecati na rezultate pretraga kao što su krvne analize ili neka druga testiranja.

Simptomi koje će ukazati na postojanje Munchausenovog sindrom:

 • Neki simptomi koji su nejasni i nije ih moguće kontrolirati
 • Nedosljedna povijest bolesti koja je vrlo dramatična
 • Simptomi koji se mijenjaju tokom liječenja
 • Simptomi koji naglo postaju vrlo ozbiljni
 • Vrlo dobro poznavanje medicinske i bolničke terminologije
 • Znanje o bolestima iz udžbenika
 • Kirurški ožiljci prisutni na osobi ( više njih )
 • Sklonost ka samoozljeđivanju
 • Pojavljivanje skroz novih ili još nekih simptoma uz postojeće nakon što rezultati testiranja pokažu drugačije
 • Simptomi se pojavljuju samo kada je osoba u društvu nekoga ili je pod nadzorom
 • Odlučnost kod operacija, medicinskih testova ili drugih postupaka
 • Traženje liječenja u više bolnica, a ponekada i u različitim gradovima
 • Vrlo teške poteškoće s emocijama
 • Poteškoće s identitetom ili samopoštovanjem

Kako se liječi Munchausenov sindrom

Munchausenov sindrom se dijagnosticira jako teško jer osobe su osobe vrlo neiskrene prilikom komunikacije s liječnikom. Liječnik mora prekrižiti sve duševne i tjelesne bolesti da bi mogao uzeti u obzir Munchausenov sindrom. Ako liječnik shvati da nešto nije u redu prilikom očitovanja o simptomima te da postoje naznake da su simptomi namjerno izazvani vrlo vjerojatno će morati oboljelu osobu uputiti na pregled kod psihologa ili kod psihijatra.

Psiholozi i psihijatri imaju karakteristične i posebne načine na koje obavljaju ispitivanje kako bi utvrdili da se radi o Munchausenovom sindromu. Oni isključe mogućnosti duševne i tjelesne bolesti.

Osobe koje imaju ovu bolest nisu spremne sebi priznati da se moraju liječiti od te bolesti iako inače same izazivaju na razne tretmane. Vrlo često se oporavak ne može dogoditi.

Kod liječenja se mora promijeniti cjelokupno ponašanje oboljele osobe i mora se smanjiti količina zlouporabe svih medicinskih sredstava. Kada se taj dio uspješno obavi tada slijedi i rješavanje psiholoških problema osobe.


Tagovi: