Mučnina u trudnoći

Ljepota i zdravlje

mučnina u trudnoći

Uzrok mučnina u trudnoći

Sam uzrok mučnina u trudnoći nije jasan, znanstveno postoje teorije da je povezan sa proizvodnjom hormona koji se nazivaju hormonima trudnoće. Taj hormon tijelo žene počinje proizvoditi nakon što se oplođeno jajašce pričvrsti za stijenke maternice. Iako postoje teorije, povezanost tog hormona trudnoće i mučnina nije znanstveno dokazano.

Razina ostalih spolnih hormona također u trudnoći utječu na pojavu mučnina poglavito u prvom tromjesečju trudnoće. Ukoliko i prije trudnoće imate osjetljiv želudac kod konzumiranja neke vrste hrane i tada osjećate mučnine, vrlo je vjerojatno da ćete imati mučnine tokom prvog tromjesečja trudnoće.

U tom periodu pokušajte biti smireni što više možete, izbjegavajte nepotrebne stresove jer bi to moglo izazvati slabost i potaknuti razvoj mučnina u trudnoći. Mučnine nisu nimalo ugodna pojava, pa pokušajte napraviti sve da ih izbjegnete ili barem ublažite, promijenite prehranu. Međutim, nemate razloga za brigu, mučnine kako su došle tako će i nestati, a vama je cilj roditi svoje dijete i uživati u svakom trenutku trudnoće.

Kada se pojavljuje mučnina u trudnoći

Mučnina u trudnoći je uobičajena pojava u prva dva mjeseca trudnoće, prva pojava se javlja u prvim tjednima, a može trajati i do četrnaestog tjedna trudnoće. Mučnine su jedna od najčešćih i najranijih simptoma koji vam se mogu pojaviti u trudnoći. Nema razloga za brigu ukoliko one traju kroz cijelo prvo tromjesečje.

Ova pojava nije štetna niti za dijete niti za majku, naprotiv smatra se zdravim simptomom trudnoće. Kod većine žena mučnine se javljaju ujutro i po tome su poznate kao jutarnje mučnine, međutim mogu trajati i tokom dana izazvane nekim mirisom ili okusom hrane ili pića. Ponekad kod nekih žena mučnine se mogu pojaviti i noću.

Mučnina u trudnoći je sasvim normalna pojava i više od polovice trudnica iskusi te simptome. Nemate razloga niti za brigu ukoliko su mučnine učestale i iscrpljujuće. Ukoliko se osjećate slabo i malaksalo prakticirajte više odmora i manje stresa u tom periodu jer mučnine će nestati nakon nekog vremena.

Mučnina u trudnoći i kako ju ublažiti

Mučnina u trudnoći se može vrlo jednostavno ublažiti na način da izbjegavate hranu čiji miris ili okus vam smeta i tjera vas na povraćanje i mučnine. Prakticirajte puno odmaranja i pijte dovoljne količine vode kako biste hidratizirali tijelo i potaknuli ispravnu probavu. Više odmora i manje stresa imat će veliki učinak na ublažavanje mučnina jer svako uzrujavanje dovodi do pojačanog rada želuca. Ukoliko ste u prilici kad se pojavi mučnina, lezite i stavite hladan oblog na čelo, pomaže.

Obroci neka vam budu manji količinski, ali zato neka budu češći, umjesto tri obroka dnevno kreirajte jelovnik sa pet ili šest obroka. Ujedno tokom jela izbjegavajte konzumiranje pića, odvojite obrok od pijenja vode ili sokova. U prehranu uvedite hranu koja je lakša i neutralnija, možda će vam pomoći i domaći špek, slanina ako vam to odgovara za ublažavanje mučnina jedite to. Jedite što vam odgovara.

Redovito prozračujte prostorije u kojima boravite iz razloga prvo da udišete čisti zrak, a drugo da uklonite mirise od kuhanja ili zagušljivosti koji bi mogli dovesti do mučnina u trudnoći. Na forumima i grupama društvenih mreža za trudnice možete pronaći dobre savjete koje trudnice međusobno razmjenjuju, a jedan takav je da naribate malo limuna i đumbira u vodu i pijete kao napitak, đumbir povoljno djeluje na smirivanje želuca.
Tagovi: