Mrena na oku – vanjska ili siva

Ljepota i zdravlje

Mrena na oku - vanjska ili siva

Mrena na oku, očna mrena ili katarakta

Mrena na oku, siva mrena ili katarakta je bolest oka, zamućenje leće oka, a najčešće se javlja kod starijih osoba i jedan je od glavnih uzroka sljepoće u svijetu. U početnom stadiju očne mrene ponekad je dovoljno prilagoditi dioptriju naočala ili kontaktnih leća kako bi se dovela vidna oštrina na prihvatljivu razinu. Ali često bolest napreduje tako da nošenje naočala ili kontaktnih leća više ne pomaže, vid je znatno oslabljen pa je jedino rješenje za povratak vida operativni zahvat. Ako se mrena na oku ne liječi odnosno ne operira, može doći do potpune sljepoće. Uzroci očne mrene mogu biti starija životna doba, dijabetes, obiteljsko nasljeđe, dugotrajno korištenje kortikosteroida, prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, pretilost, hipertenzija, izlaganje ionizirajućem i UV zračenju, rad u hladnjačama, izloženost vrlo visokim temperaturama, te kod djece infekcije u trudnoći ili ranoj životnoj dobi.

Nakon 50 godina a osobito nakon 60 važni su redoviti preventivni godišnji pregledi vida, kako bi se što ranije otkrilo eventualno početno zamućenje vida i usporilo daljnje napredovanje bolesti. Preventivno je važno prestati s pušenjem, ograničiti konzumaciju alkohola, imati zdravu prehranu s dovoljno voća i povrća, kontrolirati kronične bolesti kao što je dijabetes te štititi oči od sunca i ultraljubičastog zračenja.

Mrena na oku i njeni simptomi

Mrena na oku najčešće je posljedica starenja očne leće, prirodni proces koji nastaje postupno tijekom nekoliko godina a javlja se nakon 50 ili 60 godina života. Kada je leća oka zdrava ona je potpuno prozirna i omogućuje nam dobar bistar vid. Starenjem leća postaje manje prozirna, a sve više mutna te tako postepeno vid slabi. Simptomi koji ukazuju na stvaranje sive (staračke mrene) ne moraju biti jasno uočljivi i prepoznatljivi, osobito u početnoj fazi bolesti. Očna mrena ne uzrokuje bol u oku.

Ima više simptoma koji su karakteristični za pojavu mrene na oku, a to su mutan, zamagljen vid, nedovoljno jasna slika, često dupla slika, gubitak kontrasta, blijeda slika, slabiji vid po noći, osjetljivost na svjetlost, promjena dioptrije, pojava krugova oko izvora svjetla, pojava točkica pred očima. Mrena na oku otežava svakodnevne aktivnosti kao što su vožnja automobila (osobito noću), gledanje televizije, čitanje, hodanje po stepenicama. Očna mrena uspješno se može sasvim izliječiti jedino operativnim zahvatom.

Mrena na oku, dijagnoza i liječenje

Za dijagnozu mrene na oku potreban je liječnički specijalistički pregled oka. Ispituje se vidna oštrina, pregled oka na biomikroskopu, pregled očne pozadine, mjerenje očnog tlaka, može se raditi ultrazvuk oka, biometrija. Mrena na oku uspješno se može izliječiti jedino operativnim zahvatom, ultrazvučnom operacijom sive mrene. Uz uklanjanje očne mrene ovom operacijom oka može se također u potpunosti korigirati kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam te dioptriju za čitanje. Operativni zahvat izvodi se tako da se ultrazvučnom sondom uklanja zamućena prirodna leća oka, a ugrađuje se za trajno nova sintetička, bistra leća.

Mrena na oku se operira tako da se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji, traje svega 15ak minuta, operacija je bezbolna, s primjenom kapljičnog anestetika. Najbolje je operativne zahvate napraviti tako da ne budu istovremeno na oba oka. Tijekom operacije na oko se pozicionira tzv. blefarostat odnosno držač oka koji omogućuje da oko bude otvoreno tijekom cijelog zahvata. Operacija očne mrene je jednostavna operacija, a može značajno popraviti vid odnosno poboljšati život.

Tagovi: