Monofer – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Monofer - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Monofer - primjena i djelovanje

Monofer je lijek koji se koristi za nadoknadu željeza u organizmu. Glavni aktivni sastojak u lijeku je željezo, odnosno željezov III derizomaltoza, a to je oblik željeza koji se lako apsorbira i koristi u tijelu. Monofer se koristi za nadoknadu nedostatka željeza kod osoba koje imaju anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Anemija je stanje koje se javlja kada tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Nedostatak željeza najčešći je uzrok anemije, stoga se nadoknada željeza može postići intravenoznim putem. Također se koristi kod osoba koje su na hemodijalizi, postupku koji se koristi za filtriranje otpadnih produkata i viška tekućine iz krvi kod osoba s zatajenjem bubrega. Tijekom hemodijalize dolazi do gubitka željeza, stoga se lijek primjenjuje kako bi se održao adekvatan nivo željeza u tijelu. Djelovanje lijeka temelji se na oslobađanju željeza u tijelu, koje se zatim veže na transportni protein transferin i prenosi se do koštane srži, gdje se koristi za sintezu crvenih krvnih stanica.

Monofer - upute i nuspojave

Način primjene i doziranje lijeka određuje isključivo Vaš liječnik, ovisno o potrebama i zdravstvenom stanju. Monofer se primjenjuje intravenski, odnosno, daje se direktno u venu. Obično se primjenjuje jedna doza, iako u nekim slučajevima liječnik može propisati više doza ukoliko postoji potreba za time. Nuspojave koje se mogu javiti prilikom primjene injekcije su obično blage do umjerene i obično prolazne. Najčešće nuspojave nakon injekcije su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, zatvor, reakcija na mjestu uboda, poput boli, crvenila, iritacije i metalni okus u ustima, alergijske reakcije kože poput osipa, svrbeža ili urtikarije, vrtoglavica, glavobolja, umor, povišeni krvni tlak te poteškoće s disanjem. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili nuspojave, trebate odmah obavijestiti svojeg liječnika o tome kako bi Vam rekao što trebate učiniti. Monofer može integrirati s ostalim lijekovima, zbog čege je bitno reći svojem liječniku koje sve lijekove i dodatke koristite prije nego što krenete s uzimanjem ovog lijeka.

Monofer - cijena i iskustva

Monofer sadrži djelatnu tvar željeza u obliku željezove III derizomaltoze, a jedan mililitar sadrži 100 miligrama željeza. Lijek je dostupan u militraži od 1,2,5 i 10 mililitra. Ostali sastojci koji se nalaze u lijeku su voda za injekciju, natrijev hidroksid i kloridnaa kiselina. Lijek se ne smije miješati s drugim lijekovima, te se preporučuje savjetovanje s liječnikom prije početka uzimanja ovog lijeka. Rok trajanja je 3 godine od trenutka stavljanja lijeka na tržište, te nakon prvog otvaranja se treba lijek odmah potrošiti. Lijek se mora čuvati u originalnom pakiranju, te držite lijek podalje od male djece. Lijek dolazi u pakiranju od po 5 i 10 ampula u kutiji. Monofer se izdaje na liječnički recept, te se može kupiti jedino u ljekarni. Cijena lijeka zavisi o pakiranju i gramaži, no cijena je relativno prihvatljiva. Iskustva drugih osoba koje su do sada koristile ovaj lijek za nadoknadu željeza su veoma pozitivna te preporučuju ga drugima.


Tagovi: