Molitva gospi od zdravlja

Zanimljivosti

Molitva gospi od zdravlja

Molitva Gospi od zdravlja, blagdan Gospe od zdravlja

Mnogi vjernici znaju kako je 21. studeni dan kada se slavi Prikazanje Blažene Djevice Marije, ili točnije Gospe od zdravlja. Upravo na navedeni blagdan mnogi vjernici se okreću molitvi i mole za zdravlje svojih najbližih i sebe. Molitva Gospi od zdravlja može biti Pripravna molitva, Molitva zahvalnica, Molitva za zdravlje, Molitva preporuke ili Posvetna molitva. Kako je došlo do slavlja danas jednog od najvažnijeg blagdana vjernicima? 543. godine dolazi do posvećivanja crkve Sv. Marije Nove koja je podignuta kraj jeruzalemskog hrama i dolazi do proslave. Važno je naglasiti kako se Marija odmalena posvetila Bogu, bila je potaknuta Duhom Svetim koji joj je omogućio bezgrešno začeće. Bog je samu Mariju odabrao za majku svoga Sina kao i za majku današnje crkve kakvu poznajemo. Molitva Gospi od zdravlja je danas molitva u kojoj se mi obraćamo Mariji, on nje tražimo da nas blagoslovi vjerom i ljubavlju kakvom je ona imala i još ima prema Bogu.

Molitva Gospi od zdravlja, Gospa od zdravlja

Blagdan Gospe od zdravlja se slavio i puno prije našeg današnjeg vremena. Najpoznatiji povijesni zapisi na ovu tematiku nas uče kako je Gospa od zdravlja imala veliku utjecaj na tadašnju Mletačku Republiku. Upravo u određenim krajevima Mletačke Republike su bile podignute brojne kapelice pa čak i crkve vezane za jedan povijesni događaj. 1629 – 1630 godine na navedenom području je harala nezamisliva kuga koja je najviše života odnijela u Veneciji. Bez pomoći i očajni, Senat je odlučio kako je najbolje da se pomole Gospi od zdravlja, i upravo ovdje molitva Gospi od zdravlja postaje važan dio samog blagdana. Senat je u molitvi za pomoć kazao Gospi da ako ona pomogne spriječiti kugu da će u čast njoj podići crkvu. Kuga prestaje, a obećanje Senata je ispunjeno. 1687 sagrađena je crkva koju danas znamo kao “Madona della Salute”. Utjecaj Gospe možemo vidjeti danas ne samo u Veneciji nego i južnim krajevima Hrvatske gdje mnoge župe, crkve i kapele nose njeno ime. Molitva Gospi od zdravlja je pomogla spasiti na tisuće života koji su tada bili osuđeni na jad ili smrt, i upravo ovdje nastaje vjerovanje kako njena moć može spasiti svakoga tko je bolestan i istinski želi ozdravljenje.

Molitva gospi od zdravlja, nada u ozdravljenje

Molitve i sama vjera nam uvijek pružaju nadu i utjehu u bolje sutra. Danas možemo moliti brojne svece, Gospu, Boga, Isusa, Duha Svetoga, no ono što je bitno je ne što moliti nego kako moliti. Mnogi bolesni su tako molili za svoje ozdravljenje no čuda se nisu dogodila, zašto? Ponekad se bolesni u dubini svoje duše pomire sa svojim životom i molitve postanu više određena potreba nego istinska želja. Molitva Gospi od zdravlja mora biti iskrena, moliti se moramo sa svim srcem i cijelom našom dušom. Bolesnim ljudima je teško postići određenu nadu jer misle kako su ju već izgubili, ali vjera i molitva mogu čuda samo ako mi istinski vjerujemo u njih. Danas se za blagdan Gospe od zdravlja organiziraju brojna hodočašća kojima je cilj zajednička molitva i pronalaženje te izgubljene nade i vjere. Molitva Gospi od zdravlja mora biti iskrena, jer jedino tako ona ima smisao. Morate znati da ako vi želite zdravlje da i Gospa od vas želi nešto, a to je da vjerujete u Boga i da dopustite Bogu da ispuni vaše srce s ljubavlju i nadom.

Tagovi: