Molitva gospi od brze pomoći

Zanimljivosti

Molitva gospi od brze pomoći

Molitva Gospi od brze pomoći kako je nastala

Molitva Gospi od brze pomoći ima svoju povijest nastajanja, a sami počeci su sredinom 18. stoljeća kada je redovnica Mihaela Censoul trebala napustiti New Orleans i vratiti se u svojim sestrama uršulinkama u Španjolsku. U Španjolskoj je svojim kvalitetnim radom jako pridonosila samostanu, ali žarko se željela vratiti u New Orleans. Biskup koji je bio iznimno zadovoljan njenim radom obećao je pustiti majku Mihaelu, ali samo uz pismeno odobrenje pape koji je tada bio Napoleonov zarobljenik i pisma su teško cirkulirala.

Uršulinka Mihaela se zavjetovala Majci Božjoj da ako dobije brzi odgovor od pape da će štititi čast Majke Božje i širiti Božju riječ pod nazivom Naša Gospa od Brze Pomoći. Odgovor od pape je stigao vrlo brzo i Mihaela se vratila u New Orleans i tako je nastala molitva Gospi od brze pomoći.

Štovanje se iz Louisiane proširilo gdje god su uršulinke imale svoje samostane, a u našim krajevima najjači utjecaj imaju u Slavonskom Brodu.

Molitva Gospi od brze pomoći i kada se obilježava dan Gospe od brze pomoći

Dan kada se obilježava dan Gospe od brze pomoći je 08. siječnja kada brojnim vjernicima molitva Gospi od brze pomoći pomaže u brojnim situacijama kada trebaju brzo rješenje. Papa Pio IX je odobrio molbu majke Mihaele da se vrati u Louisianu i odredio da se Gospa od brze pomoći slavi 08. siječnja.

U našoj zemlji također se na taj datum štuje i slavi Gospa od brze pomoći, poglavito u Slavonskom Brodu gdje su uršulinke davne 1957. godine krenule širiti štovanje Gospe od brze pomoći na način da su svojom pobožnošću u doba nerazumijevanja vlasti za vjeru širile vjeru tako što su Gospinu sliku slale od obitelji do obitelji.

Molitva Gospi od brze pomoći i dan Gospe od brze pomoći danas se slavi diljem svijeta na isti datum, pa tako i u našoj zemlji u župnoj crkvi Sv. Stjepanja Kralja u Slavonskom Brodu, ali i u Zagrebu i Varaždinu. Slavlje je krenulo u New Orleansu davne 1851. godine postavljanjem kipa Gospe koji je dala isklesati majka Mihaela i donijela ga u svom povratku u taj grad.

Molitva Gospi od brze pomoći kome je potrebna

Molitva Gospi od brze pomoći namijenjena je svima kojima je potrebna brza pomoć. Kako danas velika većina ljudi živi ubrzanim životom i nemaju vremena niti za sebe niti za svoje najmilije jer cijele dane provode na poslu, ipak bi svatko trebao znati stati na loptu i razbistriti glavu i odrediti prioritete.

Gospa od brze pomoći će uvijek uslišati vaše molbe kada tražite brzu pomoć i brzo rješenje. Često ne znamo odrediti što nam je važno a što je sporedno u našim životima. Molitva Gospi od brze pomoći nije namijenjena da molitvu usmjerite na brzi dobitak na lotu i slično.

Ova je molitva namijenjena ljudima koji čekaju neko rješenje dugo vrijeme, bolesnicima koji čekaju rezultate svojih dijagnoza, studentima koji čekaju ocjene svojih ispita, majkama koje čekaju vijesti od svoje djece, djeci koja čekaju i očekuju od svojih roditelja topli zagrljaj. Kada se molite Gospi od brze pomoći molite se sa dobrim razlogom jer loto rezultati i slično nikako ne bi smjeli biti predmet molitve.

Tagovi: