Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju

Ljubav i veze

Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju

Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju

Menstruacija, odnosno cijeli menstrualni ciklus, je jedan od bitnih pokazatelja ženskoga zdravlja, jer vam ona može pokazati kakvo je vaše trenutno stanje u organizmu. No, bitnije od svega, ona vam pokazuje stanje vašeg reproduktivnog sustava. Promjena u ciklusu, odnosno nedostatak menstruacije može ukazivati na neke promjene u vašemu tijelu, odnosno može biti pokazatelj da ste potencijalno trudni ukoliko ste u roku od 5 dana imati intimni odnos s partnerom. No, ne mora nužno značiti da mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju.

To ovisi o mnogi faktorima i kombinacijama određenih čimbenika. Naravno, može vam menstruacija kasniti čak i ako niste imali dugo vremena spolni odnos. Ljudsko tijelo, posebice žensko tijelo, zna ponekad biti zbunjujuće i komplicirano, i ponekad neke stvari ne možemo shvatiti. Zato ćemo vam mi kroz ovaj članak odgovoriti na vaše pitanje mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju te ujedno vam objasniti menstrualni ciklus i u kojim slučajevima može doći do trudnoća.

Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju dulje od tjedan dana

kako bismo vam mogli odgovoriti na pitanje mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju, najprije ćemo vam reći prvo o samome menstrualnom ciklusu. Menstrualni ciklus se sastoji od 3 ključne faze gdje svaka od njih ima svoju funkciju i određene stvari u vašem reproduktivnom organu se događaju. Prvi dan menstrualnog ciklusa je kada započinje krvarenje, koje može trajati između 2 do 6 dana. Naposljetku kreće folikularna faza, dolazi do sazrijevanja jajne stanice, te ovaj proces traje oko 11 dana od završetka menstruacije.

U sljedećoj fazi dolazi do ovulacije, odnosno izbacivanje zrele jajne stanice koja je spremna da bude oplođena, te ova faza traje 5 dana. U završnoj fazi, koja se naziva luteinska odnosno sekrecijska faza, je faza mirovanja kada dolazi do zaustavljanja proliferacije sluznice od maternice i raste sekrecijska aktivnost žlijezdi koje su pod utjecajem estrogene i progesterona, i može trajati oko 14 dana sve do iduće menstruacije. Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju ovisi o mnogim faktorima, poput da li ste imali seks u zadnjih 7 dana, kakav je vaš ritam života trenutno i puno toga, o čemu ćemo više reći u nastavku.

Saznajte mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju

Na pitanje mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju, sve ovisi o tome da li ste kao prvo imali seks unutar zadnjih 5 do 7 dana. Pitanje je ujedno da li ste imali zaštićeni intimni odnos ili ne. Ujedno, ako je bio nezaštićen, ovisi o tome u kojem ste periodu svojeg menstrualnog ciklusa imali spolni odnos. Mnogo žena ne zna, no možete imati sigurni seks i na prirodan način, a to je korz praćenje svojeg ciklusa. U prvoj fazi nakon menstruacije, koja traje oko 11 dana do ovulacije, ste vjerojatno neplodni no preporučuje se da koristite zaštitu za svaki slučaj.

Kod faze ovulacije ste najviše plodni te obavezno imajte zaštićeni seks kako ne biste ostali neželjeno trudni. Dok kod faze nakon ovulacije sve do menstruacije ste neplodni i možete imati seks bez rizika od trudnoće. Ujedno, ako ste trenutno pod velikim pritiskom, postoji razlog da vam malo kasni menstruacija. Sve ovisi o mnogim čimbenicima, a na pitanje mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju se može odgovoriti i sa da i sa ne, jer ovisi o tome kakva je vaša situacija. Ubuduće, uvijek je dobro koristiti zašititu tokom seksa kako ne biste slučajno ostali trudni.

Tagovi: