Mlaćenica (sirutka, stepka) – kako ju napraviti kod kuće

Mlaćenica (sirutka, stepka) - kako ju napraviti kod kuće

Što je mlaćenica i koji je njen sastav?

Mlaćenica, sirutka ili stepka je pomalo kisela tekućina koja ostane nakon proizvodnje ili izrade maslaca. Ona se tradicionalno dobivala kod izrade maslaca iz mlijeka, točnije ona je tekućina koja je ostala nakon formiranja maslaca. Današnje modernije mlaćenice se dobivaju pomoću bakterija mliječne kiseline koje prolaze kroz proces homogenizacije te pasterizacije. Kako? Same bakterije mliječne kiseline mogu proizvesti mliječnu kiselinu koja će mlaćenici dati kiseo okus, ali i gustoću koja je gušća od mlijeka. Mlaćenica danas u sebi sadrži: vodu, laktozu, protein zvan kazein.

Stepka u sebi nema puno vitamina A, D, E i K, jer pri procesu izrade maslaca oni ostaju u samome maslacu, ali ona je zato bogata proteinima, mineralnim tvarima i laktozom. Samo jedna šalica od 250 ml stepke u sebi sadrži: 150 kalorija, 8 grama proteina, 11 grama ugljikohidrata, 8 grama masti, 30% dnevnog unosa kalcija, 11% dnevnog unosa natrija, 4% dnevnog unosa vitamina C, 6% dnevnog unosa vitamina A, 25% dnevnog unosa vitamina D, 12% dnevnog unosa kolesterola. U sebi sadrži samo 1% mliječne kiseline radi čega se kategorizira kao fermentirani proizvod.

Gdje se danas ona koristi? Može se koristiti za izradu slastica, koristi se kao zamjena za jogurt ili mlijeko u izradi raznih smoothieja ili shakeova, izradi kruha i peciva, izradi palačinki ili juha. Najpoznatija je svakako kao namirnica sportaša jer upravo ju oni koriste radi niskog udjela masti te visokog udjela proteina. Ona doprinosi lakšem oporavku mišića nakon odrađenog treninga i povećava mišićnu masu.

Mlaćenica i zdravlje

Sirutku ili mlaćenicu često koristimo kod probavnih problema jer je lakše probavljiva nego mlijeko i sadrži više mliječne kiseline. Mlaćenica je dobra za naše zdravlje jer ima puno hranjivih sastojaka, zato prilikom kupnje obratite pozornost na njen sastav. Mlaćenica se nekada u narodu gledala kao lijek jer pruža brojne zdravstvene prednosti radi svog sadržaja vitamina, minerala i makronutrijenta.

Stepka nam tako može pomoći kod probavnih smetnji, smanjenja kolesterola, smanjenja krvnog tlaka, održava zdravlje naših kostiju, sadrži protuupalna svojstva. Isto tako ona pomaže kod kroničnog umora i stresa, debljine, želučanih tegoba, bolesti jetre, čišćenje organizma od toksina. Navedena namirnica je sigurna za konzumaciju od rane dobi pa sve do duboke starosti. Možda niste znali ali radi sličnosti majčinom mlijeku ona se često koristi kao nadomjestak za mlijeko u prahu kod beba.

Danas se ona najčešće koristi za izdržljivost i mršavljenje, točnije ona je sastavni dio menija svakog ozbiljnog sportaša, osobe koja želi smršavjeti ili osobe koja boluje od određene teške bolesti. Sirutka je također bogata elektrolitima, što ju čini prirodnim energetskim pićem. Istraživanja pokazuju kako ona omogućuje brži oporavak mišića nakon fizičke aktivnosti, smanjuje apetit i potiče organizam na mršavljenje. Isto tako ona doprinosi zdravlju krvožilnog sustava.

Mlaćenica priprema i primjena

Mlaćenica se može napraviti kod kuće od sirovog mlijeka, možete ju nabaviti od lokalnih proizvođača ili OPG-a kao i u eko trgovinama hrane. Za domaću brzu mlaćenicu iz kućne radinosti potrebno vam je: prazna boca, čajna žličica, posudica za mjerenje, šalica mlijeka od 2% mliječne masti, 1 žlica limunovog soka. U šalicu mlijeka je potrebno umiješati žlicu limunovog soka, ostaviti 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon procesa fermentacije mlijeko će vidljivo biti gušće i nastat će male grudice. Dobivenu tekućinu koristite kao mlaćenicu.

Ako vam se ipak ne da doma raditi mlaćenicu, tada ju možete kupiti u obližnjem OPG-u, eko trgovinama ili normalnim prehrambenim trgovinama. Cijena će naravno ovisiti o kvaliteti i količini, tako možete pronaći mlaćenicu u rangu cijene od 6 do 20 kuna za 1 kilogram. U početku je bitno sirutku konzumirati umjereno. Mlaćenica se pije tri puta dnevno po 1,5 decilitara, postepeno možete njen unos povećati i na litru dnevno ukoliko ste fizički aktivni. Osim za liječenje i pomoć pri mršavljenju i oporavku nakon treninga i u kuhinji, sirutku isto tako možete koristiti i za njegu kože i kose. Ona se isto tako može dati i kućnim ljubimcima.


Tagovi: