Minibus, mini bus ili mini-bus?

Pravopis

Minibus, mini bus ili mini-bus?

Minibus je vrsta vozila koje se koristi za prijevoz manjeg broja putnika. Ovo vozilo je postalo popularno u posljednjih nekoliko godina jer nudi praktičnost i ekonomičnost u usporedbi s većim autobusima. Međutim, često se postavlja pitanje kako se pravilno piše naziv ovog vozila.

Da li se piše kao jedna riječ – minibus ili kao dva odvojena dijela – mini bus ili mini-bus?

Kao što smo već spomenuli, pravilno se piše minibus, sastavljeno kao jedna riječ. Ovo je pravilo za sve izraze koji uključuju prefiksoid mini. Prefiksoidi su leksički morfemi koji se dodaju ispred riječi i mijenjaju njezino značenje.

U ovom slučaju, mini znači mali ili manji, pa se koristi kako bi se opisalo da je ovo vozilo manje od običnog autobusa.

Minibus se često koristi za prijevoz putnika na kraćim relacijama, kao što su prijevoz putnika u gradovima ili prijevoz putnika do zračne luke. Ova vozila su obično manja od običnih autobusa i mogu primiti od 8 do 30 putnika. Minibusi su također popularni u turizmu, gdje se koriste za prijevoz manjih skupina putnika na izlete ili obilaske.

Iako se naziv minibus piše kao jedna riječ, postoje neki slučajevi kada se koriste i druge varijante.

Na primjer, u nekim zemljama se koristi naziv mini-bus, s crticom između riječi mini i bus. Ova varijanta se koristi u nekim englesko govornim zemljama, kao što su Sjedinjene Američke Države ili Velika Britanija.

U svakom slučaju, bez obzira na to kako se piše, minibus je praktično i ekonomično vozilo koje se koristi za prijevoz manjeg broja putnika. Ova vozila su postala popularna u posljednjih nekoliko godina i često se koriste u gradskom prijevozu ili u turizmu. Bez obzira na to kako se piše, minibus će uvijek ostati popularan izbor za prijevoz manjeg broja putnika.