Mestinon – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Mestinon - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Mestinon i za što se koristi?

Mestinon se sastoji od djelatne tvari piridostigminijev bromid, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod imenom inhibitori kolinesteraze. Navedena djelatna tvar će pomoći kod razgradnje acetilkolina, prirodnog prijenosnika za živčane impulse u mišiće tijela. Primjenom lijeka povećat će se učinak acetilkolina, što će rezultirati s poboljšanom mišićnom snagom kod bolesnika koji imaju abnormalnu slabost mišića. Mestinon će se koristiti za liječenje odraslih, adolescenata i djece. Djelovanje lijeka najbolje se vidi kod liječenja miastenije gravis.

Prije korištenja navedenog lijeka potrebno je upoznati se s sljedećim stavkama: Nemojte ga primjenjivati ako sumnjate na alergijsku reakciju na sastojke, nemojte ga primjenjivati ako patite od opstrukcije mokraćnog ili probavnog trakta. Prije uzimanja lijeka potrebno je savjetovanje s liječnikom. Osobe koje pate od niskog krvnog tlaka, čira na želucu, epilepsije, Parkinsonove bolesti, pretjerane aktivnosti štitne žlijezde i oštećene funkcije bubrega imaju posebno određene doze. Prije izdavanja recepta za navedeni lijek, dužni ste odraditi informativni razgovor s liječnikom u kojem ćete navesti svoju povijest bolesti i terapije koje ste koristili ili još uvijek koristite.

Mestinon primjena i mjere opreza

Prije prve primjene lijeka, dužni ste svog liječnika uputiti u vaše trenutne terapije, neovisno o tome da li su trenutne ili svakodnevne. Zašto je ovo važno? Određeni lijekovi mogu utjecati na djelovanje Mestinon-a. Kako se uzima Mestinon? Lijek će se uzimati onako kako je odredio liječnik ili ljekarnik. Doze se određuju individualno, na temelju prisutne bolesti i reakcije bolesnika na liječenje. Preporučena doza za odrasle osobe može iznositi jednu do tri tablete, dva do četiri puta dnevno.

Posebne doze mogu se primjenjivati kod bolesnika koji pate od oboljenja bubrega ili jetre, kod bolesnika koji imaju odstranjenu prsnu žlijezdu. Kod adolescenata i djece primjenjuje se početna doza od 15 do 30 mg dnevno, najveća doza može iznositi 60 mg. Lijek će se primjenjivati kroz usta, uz malo tekućine. Može se uzimati prije, tijekom, poslije obroka - ovisno o tome što pacijentu najbolje odgovara. Poželjno je da je vrijeme uzimanja doze isto kako bi se postiglo što djelotvornije liječenje.

Koliko traje liječenje? Liječnik odlučuje dužinu terapije. Pazite kako ne bi prekoračili dnevni unos kako ne bi došlo do predoziranja. Prevelike doze mogu utjecati na nastanak kolinergičke krize koja može dovesti do paralize i zastoja disanja. U slučaju da ste zaboravili uzeti tabletu, nemojte ju nadoknađivati, već krenite s uredim uzimanjem dan nakon. Važno je naglasiti da se terapija ne smije ukidati na svoju ruku kako ne bi došlo do pogoršanja liječenog stanja.

Mestinon iskustva i liječenje

Pacijenti koji su liječeni navedenim lijekom navode kako je on djelotvoran, i kako uspješno uklanja mišićnu slabost. Iskustva su većinski pozitivna. Da li Mestinon uzrokuje nuspojave? Nuspojave su svakako moguće, kao i kod svakog drugog lijeka. Nuspojave koje se često pojavljuju kod većih doza su: Pojačano znojenje, pojačano lučenje sline, povećano suzenje očiju, mučnina i povraćanje, probavne tegobe, grčevi u trbuhu, često mokrenje, drhtanje mišića, pojava grčeva, poremećaji u vidnom polju.

Moguće su i sljedeće nuspojave: Usporeni otkucaji srca, niski krvni tlak. Rijetke i nepoznate nuspojave navedene su na uputi o lijeku. Liječnik će vam prilikom pisanja recepta naglasiti što možete očekivati kod primjene navedenog lijeka. Mestinon se dobiva na liječnički recept, i uz njega se podiže u ljekarni. Cijena za pakiranje 150 x 60 mg iznosi 31,77€. Da li se navedene tablete moraju čuvati na poseban način? Iako neki lijekovi traže posebne načine čuvanja, kod navedenog lijeka nisu navedene posebne upute. Važno je jedino da tablete držite na sigurnom mjestu uz upute, i da vodite brigu o isteku roka valjanosti.


Tagovi: