Meningitis kod djece – uzrok, simptomi, liječenje

Meningitis kod djece - uzrok, simptomi, liječenje

Što je meningitis kod djece i zašto nastaje?

Meningitis se može opisati kao upala koja se pojavljuje na tankim moždanim ovojnicama koje direktno povezuju mozak te leđnu moždinu. Često se pojavljuje kod djece, no može se pojaviti kod bilo koje dobne skupine. Potrebno je naglasiti kako je riječ o veoma ozbiljnom stanju i potrebno je reagirati već na prve simptome kako bi se spriječile moguće posljedice. Što može uzrokovati meningitis kod djece? Dijete će dobiti meningitis kada bakterije, virusi kao i gljivice napadnu određeni dio tijela i tako krvotokom putuju do samog mozga te leđne moždine. Uzroci nastanka meningitisa su virusi, ali i bakterije.

Bakterijski meningitis postao je rjeđa pojava od kada su se uvela cjepiva protiv njega. Koji virusi uzrokuju meningitis? Virusi koji će uzrokovati meningitis kod djece su isti virusi koji uzrokuju prehladu, virus ospica, simplex herpes i virus Zapadnog Nila. Bakterijski meningitis će nastati radi prisustva Streptokoka iz B grupe, Escherichia coli, Listeria. Gljivice također mogu uzrokovati meningitis, no većinom kod djece koja pate od slabijeg imuniteta. Kako se prenosi meningitis? prenosit će se uz pomoć bliskog kontakta s zaraženom osobom. Prenosi se kapljičnim putem ili diranjem predmeta koji su inficirani.

Kako se prepoznaje meningitis kod djece?

Kada nastupi upala, simptomi će nastati naglo i oni mogu uključivati: Povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak teka, povraćanje, manjak energije i pospanost, razdražljivost djeteta i plakanje, ukočeni vrat, osjetljivost na svjetlo, vidljivo izbočeni dio na vrhu glave, hladne noge i ruke, ubrzano disanje. Potrebno je naglasiti da dijete i ne mora imati simptome, no može u svome nosu ili grlu imati bakterije i viruse koji uzrokuju meningitis. Da li se meningitis kod djece može spriječiti?

Najbolja prevencija je svakako cijepljenje, kao i briga o higijeni. Svaka odrasla osoba bi prije diranja djeteta trebala oprati ruke. Preporučljivo je da se dijete isto tako zaštiti od uboda insekata prije odlaska van. Meningitis kod djece se može spriječiti uz pravilnu brigu o njegovom zdravlju. Najbolja i najvažnija stvar koju je potrebno napraviti je cijepljenje. Kada se dijete cijepi protiv dječje paralize, ospica, vodenih kozica, zaušnjaka i gripe to će spriječiti mogući nastanak meningitisa kod djeteta.

Kako se liječi meningitis kod djece?

Kada postoji sumnja na meningitis, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć. Meningitis kod djece utvrdit će posjetom liječniku. Liječnik može zatražiti krvne pretrage, lumbalnu punkciju i CT glave. Da li se meningitis kod djece može liječiti? Samo liječenje će ovisiti o uzroku nastanka i težini oboljenja. Ponekad će se djeca oporaviti u roku od 10 dana bez posebno određene terapije, dok će ponekad biti potrebno bolničko liječenje. Kad je u pitanju bakterijski meningitis terapija se često sastoji od uzimanja antibiotika, dok će se meningitis uzrokovan gljivicama liječiti u bolnici.

Virusni meningitis (koji je najčešći) liječi se uz pomoć ublažavanja simptoma. Potrebno je reagirati na prve simptome, jer neliječeni meningitis može uzrokovati kobne te dugotrajne posljedice na vid i sluh, i može uzrokovati probleme s učenjem, napadaje, oštećenja na mozgu. Nakon terapije, dijete mora doći na dodatne preglede kako bi se ustanovilo da je sve u redu, i da infekcija nije ostavila nikakve trajne posljedice na zdravlje.


Tagovi: