Memantin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Memantin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Memantin i koje je njegovo djelovanje?

Memantin je lijek koji se koristi kod pacijenata sa znakovima Alzheimerove bolesti. Gubitak pamćenja kojeg povezujemo s ovom bolešću ima veze sa ometanim živčanim impulsima koji su ključni za našu sposobnost učenja i pamćenja. Ono što ovaj lijek radi jest potiče NMDA receptore i na taj način poboljšava kvalitetu prijenosa navedenih živčanih impulsa. Takvo djelovanje pomaže u sprečavanju gubitka pamćenja. Memantin se pokazao kao djelotvorna terapija kod pacijenata s Alzheimerovom bolesti. Uzima se isključivo uz strogu liječničku kontrolu, a isto tako ima svoje mjere opreza i predostrožnosti. Baš kao i svaki drugi lijek, ne uzima se ukoliko pacijent ima alergiju na neki od njegovih sastojaka. U tom slučaju koristi se druga terapija. Lijek se uzima manjoj količini na početku terapije, a doza se povećava postepeno. Odluku o povećanju i smanjenju doze donosi isključivo doktor. U ovome tekstu govorimo više o djelovanju Memantina, no isto tako i o njegovim nuspojavama i drugim aspektima lijeka.

Memantin i nuspojave: svaku nuspojavu prijavite liječniku!

Lijekovi koji se koriste za poticanje rada NMDA receptora dolaze s potencijalnim nuspojavama. Premda one nisu rezervirane za svakoga tko ih uzima, među češćim nuspojavama nalaze se: umor, pospanost, glavobolja, vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, otežano disanje i povećana osjetljivost na lijek. Upravo zato se terapija uzima prvo na pola tablete, kasnije na jednu cijelu, a kasnije po potrebi se ide i do dvije. Memantin će omogućiti pacijentu bolju koncentraciju i sposobnost pamćenja i učenja, no svaka kontrola terapije mora biti pod strogom kontrolom liječnika. Memantin može isto tako izazivati halucinacije i gljivične infekcije, kao i povraćanje i još veći gubitak ravnoteže, no govorimo o nuspojavama koje su rijetke. Među najrjeđu skupinu nuspojava javljaju se upala gušterače i upala jetre. Nuspojave ovog lijeka dolaze zajedno s uputstvima, a pacijent je dužan odmah se javiti liječniku ukoliko se dogodi ikakva nuspojava pa čak i ona koja nije na popisu. Lijek se prepoznaje po sivim, duguljastim tabletama.

Memantin: gdje ga nabaviti?

Memantin se izdaje isključivo uz doktorski recept, a može ga se podići u svim ljekarnama. Cijena proizvoda ne nadilazi sto kuna, a djelomice je i financiran putem dopunskog osiguranja. Ovaj preparat možete pronaći po cijeni od 75 kn. Jedno pakiranje sadrži 30 tableta. Lijek dolazi s posebnim uputstvima ne samo o nuspojavama i mjerama opreza, već isto tako i s uputstvima o korištenju i skladištenju lijeka. Kao i svaki drugi lijek koji se daje na recept, on je namijenjen isključivo Vama te ga ne biste trebali davati ikome drugome. Čak i da druga osoba ima slične ili iste simptome, ona bi takav lijek trebala uzimati tek nakon konzultacija s doktorom. Osobe koje pate od epilepsije ili su nedavno doživjeli srčani udar također ne bi trebali uzimati Memantin. Preparat je moguće nabaviti jednostavno uz doktorski recept, a omogućit će Vam lakšu borbu s Alzheimerovom bolešću. Nositelj odobrenja ovog preparata je PLIVA.

Tagovi: