Što je melena – uzrok, simptomi, liječenje

Što je melena - uzrok, simptomi, liječenje

Melena - uzrok

Melena je pojava crne stolice koja se pojavi kao posljedica krvarenja iz gornjeg gastrointestinalnog trakta. Kod nekih slučajeva se može pojaviti krvarenje u uzlaznom kolonu od debelog crijeva, što se nalazi na donjem dijelu gastrointestinalnog trakta, te također može rezultirati crnom stolicom odnosnom pojavom melene. Melena se često pojav i kao posljedica oštećenja sluznice gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta, zbog natečenih krvnih žila ili zbog poremećaja krvarenja. Najčešći uzrok melene je peptički ulkus, a to je kada se u tankom crijevu ili u želudcu pojave bolne ranice odnosno ulkusi, a to često bude uzrokovano infekcijom Helicobacter pylori koja ujedno uzrokuje i gastritis odnosno upalu želudca. Posljedično može dovesti do visoke razine lučenja kiseline koja potom oštećuje sluznicu i može uzrokovati razvoj čira. Isto tako, gastritis i ulkus gastrointestinalnog trakta mogu uzrokovati i protuupalni lijekovi. Krvarenju u GI traktu mogu doprinijeti i poremećaji krvi poput hemofilije i trombocitopenija koju su karakteristični po čestim modricama i prekomjernom krvarenju.

Melena - simptomi

Melena, ovisno o tome kolika je količina gubitka krvi u pitanju i koji je točan izvor krvarenja, može se iskazati u različitim simptomima. Kod značajno velikog gubitka krvi može doći do pojave simptoma poput niske razine volumena krvi, šoka ili anemije, osjećaj slabosti i nemoći, teško disanje, blijeda boja kože, osjećaj ljepljivosti kože, vrtoglavica, ubrzani ritam otkucaja srca, tahikardija i smetenost. Kod osoba koje imaju blaži gubitak krvi se mogu pojaviti simptomi koji su vezani uz izvor od kuda i dolazi krvarenje. Ukoliko dođe do krvarenja u tankom crijevu, onda se može kod pojedinca pojaviti simptom poput osjećaj boli u trbuhu. Ukoliko se radi o krvarenju iz usta, želudca ili jednjaka, može doći do poteškoća i boli kod gutanja, povraćanja krvi ili hematemeza ili do probavnih smetnji. Isto tako, osobe kod kojih je dijagnosticirana melena se pojavljuje i crna stolica, što je jedan od prvih simptoma koji se pojavljuju kod osobe.

Melena - liječenje

Melena se dijagnosticirana na temelju od kuda potječe krvarenje odnosno gdje se izvor krvarenja nalazi, jer na temelju toga se utvrđuje način kako će se tretirati ovo stanje. Prvo se obavlja procjena povijesti bolesti kod pacijenta kako bi se onda moglo otkriti uzrok melene. Ujedno, primjenjuje se nazogastrično ispiranje kako bi se mogli odrediti koliko je gubitak krvi i kako bi se pripremio gastrointestinalni trakt za obavljanje endoskopije zbog potreba određivanja izvora i uzroka krvarenja. Kako bi se tretirala melena, često se primjenjuje terapija lijekovima, poput inhibitori protonske pumpe (esomeprazol ili pantoprazol), jer oni mogu pomoći kod smanjenja proizvodnje kiseline kako bi se potaknulo zacijeljeje peptičkih ulkusa i spriječilo smanjenje rizika od ponovnog krvarenja. Često se u kombinaciji s ovim lijekovima koriste i antibiotici kako bi se izliječile H- POylori infekcije. Ukoliko je potrebno, može se primijeniti endoskopska terapija gdje se ubrizgava lijek direktno u sam izvor krvarenja kako bi se potaknulo zgrušavanje krvi odnosno koagulacija.


Tagovi: