Što je koagulacija

Što je koagulacija

Što je koagulacija i zašto nastaje?

Koagulacija ili zgrušavanje krvi je normalni fiziološki proces koji će odviti nakon što je došlo do ozljede pojedine krvne žile. Dolazi do djelovanja raznih čimbenika koji stvaraju krvni ugrušak - tromba, i žila se zatvara kao sa čepom. Ukoliko je došlo do povrede ili ozljede manje krvne žile, sami proces zatvaranja traje 10-ak minuta. U cijelom navedenom procesu sudjeluje i naše okolno mišićno tkivo, oštećena žila, krvne pločice i preko 20 raznih proteina koji su poznati kao čimbenici za zgrušavanje krvi. Zašto nastaje koagulacija?

Zgrušavanje krvi dijelimo na smanjenu i pojačanu. Smanjena sposobnost nastaje radi abnormalnih funkcija trombocita ili radi nedostatka nekog određenog čimbenika koji je potreban za zgrušavanje. Najčešće u kliničkim slikama vidimo krvarenje u koži ili na sluznicama, krvarenje probavnog i mokraćnog sustava, krvarenje dišnog sustava ili u zglobove. Ovakvi poremećaji su ponekad vidljivi i u djetinjstvu, i mogu biti uzrokovani s rijetkim urođenim poremećajima. Kod odraslih nastaje radi prisutnosti neke bolesti ili radi konzumacije određenih lijekova povezanih s krvi. Kod pojačane koagulacije dolazi do pojačane sklonosti zgrušavanja i nastaje mogućnost stvaranja ugruška u samoj cirkulaciji.

Koagulacija uzroci i simptomi

Kada se porežemo ili ozlijedimo, naše tijelo će zaustaviti krvarenje uz pomoć stvaranja krvnog ugruška. Proteini koji su bitni faktori zgrušavanja i pločice krvi zalijepit će se zajedno i tako stvoriti zaštitni krvni ugrušak. Proces nastajanja ovog ugruška se naziva koagulacija. Uobičajeni oblik koagulacije je važan proces kod ozljede kako bi se zaustavilo krvarenje i kako bi tijelo krenulo u proces zacjeljivanja. No, krv se ne bi smjela zgrušavati ako se ona kreće po našem tijelu. Ako dobijemo stanje gdje se krv previše zgrušava, tad imamo hiperkolagirajuće stanje ili trombofiliju. Kada nastane poremećaj u zgrušavanju krvi, dolazi do stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu začepiti naše krvne žile.

Koji su najčešći uzroci nastanka hiperkoagulirajućeg stanja? Ono je obično nasljedno ili stečeno. Kada je nasljedno, znači da je osoba rođena s predispozicijom stvaranja krvnih ugrušaka. Stečeno stanje će nastati onda kada je osoba prošla operaciju, traumu, koristila određene lijekove ili ima zdravstveno stanje koje je povezano s stvaranjem ugrušaka. Da li koagulacija donosi simptome? Ako postoji prekomjerno zgrušavanje, prisutni su sljedeći simptomi: Bolove i oticanje pojedinog djela tijela, kratkoća daha i bol u grudima. Pretjerano zgrušavanje može uzrokovati stanja poput moždanog i srčanog udara.

Koagulacija dijagnosticiranje i liječenje

Kako liječnici postavljaju dijagnozu kada dolazi do pretjeranog zgrušavanja krvi? Liječnik će prvo posumnjati na problem zgrušavanja krvi kada se pokaže da postoje ugrušci i kada se utvrdi da nemate druge zdravstvene probleme koji se inače vežu za njihov nastanak - rak ili veće operacije. Sama dijagnoza kreče sa pitanjima da li ste imali problema s ugrušcima i prije, i da li se oni normalno pojavljuju u vašoj obitelji. Slijede krvni testovi koji će mjeriti čimbenike zgrušavanja i visinu trombocita. Koagulacija je sama po sebi prirodan odgovor našeg tijela, no treba voditi računa o tome da taj prirodni odgovor ne krene stvarati dodatne komplikacije.

Kako se liječi pretjerano zgrušavanje krvi? Samo liječenje će ponajviše ovisiti o tome gdje se sami ugrušci nalaze. Osnovne metode liječenja su: Uzimanje lijekova koji razrjeđivanju krv, osobni pristup liječenju kao prestanak pušenja ili gubljenja viška kilograma, liječenje zdravstvenih problema koji mogu povećati rizik od pretjeranog zgrušavanja. Koagulacija ima prirodan mehanizam kočenja koji čuva naš organizam od pretjeranog zgrušavanja, i kod mnogih od nas ovi mehanizmi su u neprestanoj ravnoteži.


Tagovi: