Peptički ulkus – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Peptički ulkus - uzrok, simptomi, liječenje

Peptički ulkus (vrijed) ili čir na želucu

Peptički ulkus je bolest koja zahvaća sluznicu probavnog trakta, najčešće gornji dio probavnog trakta, želudac (želučani vrijed) ili dvanaesnik (duodenalni vrijed). Glavni uzročnici peptičkog ulkusa su infekcije bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi nesteroidni antireumatici (NSAR) i pušenje. Bakterija Helicobacter pylori oslabljuje zaštitnu moć sluznice želuca i dvanaesnika i omogućava prodiranje kiseline kroz sloj ispod nje. Kiselina i bakterije na taj način nadražujući sluznicu stvaraju vrijed ili ulkus. Ponekad peptički ulkus uzrokuje dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika, protuupalnih lijekova koji se primjenjuju za liječenje bolova, povišene tjelesne temperature, muskuloskeletnih bolesti i tromboprofilaksa.

Također pušenje, neredovita prehrana i dugotrajni stres mogu pogodovati razvoju ulkusne bolesti. Ulkusi se razlikuju po veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara te se razlikuju od erozija po dubini prodiranja (erozije su više površinske). Razboljeti se mogu i novorođenčad i mala djeca, kao i odrasli. Ako se dogode ozbiljne komplikacije bolesti peptičkog ulkusa kada dolazi do krvarenja iz ulkusa i perforacija, odnosno curenja želučanog sadržaja ili sadržaja gornjeg tankog crijeva u trbušnu šupljinu, može doći do vrlo opasnog stanja i smrti bolesnika.

Simptomi bolesti peptički ulkus

Najčešći simptom bolesti peptički ulkus ili čir na želucu je žareća bol u predjelu abdomena. Obično se javlja neposredno nakon jela ako se radi o čiru na želucu ili nekoliko sati nakon jela ako se radi o čiru dvanaesnika. Ponekad se bolovi mogu razvijati i natašte ili tijekom noći. Ukoliko se dodatno pojave i simptomi poput povraćanja krvi, tamne krvi u stolici, nadimanje, mučnine ili povraćanja, anemija, promjene apetita ili neobjašnjivog mršavljenja potrebno je odmah se javiti za liječničku pomoć. Hitna liječnička pomoć potrebna je osobito i u slučaju puknuća čira na želucu.

U tom slučaju bolesnik može imati intenzivnu bol koja se dodatno pojačava prilikom pokreta, dodirivanja trbuha, kihanja ili kašljanja, javlja se povraćanje krvi, tamna krv u stolici te snažna mučnina ili povraćanje. U nekim slučajevima simptomi mogu biti vrlo blagi ili se niti ne pojavljivati. Osim navedenih simptoma, peptički ulkus može izazvati ugrozu života oboljelog zbog komplikacija kao što je krvarenje iz čira i perforacija čira, a koje komplikacije zahtijevaju hitno liječenje koje je potrebno provoditi u bolničkim ustanovama. Prvi simptomi kod novorođenčadi mogu biti krv u stolici, bolovi, povišena tjelesna temperatura, zatim kod dojenčadi i male djece krv u stolici može se pojaviti istodobno s ponavljanim povraćanjem i bolovima u trbuhu. Kod osoba oboljelih od ulkusa dvanaesnika bol se pojavljuje 2-3 sata nakon jela, usred noći kada je prazan želudac, a bolovi se obično smiruju nakon uzimanja hrane. Ako se radi o želučanom ulkusu obično se bol pogoršava nakon uzimanja hrane.

Peptički ulkus ili vrijed, kako se dijagnosticira i liječi

Dijagnostika peptičkog ulkusa ili vrijedi, odnosno čira na želucu vrši se obavljanjem rendgenskog snimanja želuca, dvanaesnika i jednjaka. S obzirom na to da bolesti ulkus želuca i ulkus dvanaesnika imaju vrlo slične uzroke i simptome te ih je teško razlikovati samo na temelju kliničke slike, za preciznu dijagnozu potrebno je napraviti rendgensko snimanje ili endoskopiju, biopsiju. Kod sumnje na bakteriju Helicobacter pylori obavljaju se krvne pretrage i pretraga daha, poznata kao urea izdisajni test. Ako je peptički ulkus uzrokovan Helicobacter pylori liječnici obično propisuju za liječenje tzv. trostruku terapiju koja se sastoji od dvije vrste antibiotika te jednog lijeka koji blokira lučenje želučane kiseline. Peptički ulkus može se liječiti kirurškim načinom ili pomoću lijekova.

Operativnim zahvatom koji se provodi u slučaju komplikacija npr. krvarenja ili perforacija čira, smanjuje se izlučivanje kiseline s ciljem zacjeljenja ulkusa. Pri obliku terapije liječenja lijekovima primjenjuju se tzv. inhibitori protonske pumpe koji služe za blokiranje izlučivanja kiseline. Također je potrebno izbjegavati uzimanje alkohola, prestati s pušenjem, smanjiti unos soli, crne kave, gaziranih pića, a prehranu je potrebno prilagoditi u skladu s preporukom liječnika. Dobro jej konzumirati 3 do 5 obroka dnevno, jesti umjereno i izbjegavati prevelike obroke, pri čemu paziti da hrana ne bude pretopla, prehladna, preslatka i prekisela. Nakon obroka dobro je uputiti se u laganu šetnju, te ne večerati bar 2-3 sata prije spavanja. Čir na želucu uz pridržavanje liječničke terapije i savjeta, kod velikog broja pacijenata moguće je potpuno izliječiti.

Tagovi: