Čir na želucu – simptomi, prehrana, liječenje

Ljepota i zdravlje

Čir na želucu - simptomi, prehrana, liječenje

Bakterija Heliobacter pylori i ostali uzroci čira na želucu

Čir na želucu je zapravo otvorena ranica (vrijeđ) na sluznici želuca, može se pojaviti u svakoj životnoj dobi kod oba spola, čak i kod djece, ali je najučestaliji kod muškaraca iznad 60 godina. Nekada se vjerovalo da su glavni uzroci stres i prezačinjena hrana, no danas se lista mogućih uzroka umnožila.

Čir na želucu, bakterija Heliobacter pylori i ostali uzroci, danas se H. pylori pojavljuje kao vodeći uzrok, a slijede je pušenje, alkohol, kokain i metamfetamin, lijekovi protiv bolova (protuupalni lijekovi), emocionalni stres, a ponekada ga izazovu neke virusne bolesti. Mukla ili oštra bol u žličici, oko pupka i po sredini trbuha, osjećaj nadutosti, manjak apetita i gubitak na težini, ponekad mučnina, povraćanje s krvlju ili bez nje, podrigivanje, krv u stolici, sve su to znakovi za ozbiljan posjet liječniku. Pečenje i žarenje u žličici ili želucu prate i gastritis, ali od gastritisa do čira nije dalek put, a od čira do raka ili limfoma želuca isto može biti kratak put.

Čir na želucu, prevencija, koju hranu jesti, a koju izbjegavati

Prevencija podrazumijeva izbjegavanje rizičnih faktora, prestanak pušenja, odricanje od alkohola, kave, gaziranih pića, punomasnog mlijeka i punomasnih mliječnih prerađevina, kao i čokoladnog mlijeka, droga, izbjegavanje nesteroidnih antireumatika, smanjiti unos soli u organizam, izbjegavajte jako začinjenu hranu i zamijeniti kavu zelenim čajem koji djeluje protuupalno i pospješuje zacjeljivanje. Redovita, raznovrsna i zdrava prehrana u kojoj je zastupljena hrana koja se ponaša kao lijek.

Čir na želucu, prevencija, koju hranu jesti, a koju izbjegavati, jedite hranu bogatu vlaknima, voće, povrće, uzimajte probiotike i namirnice bogate selenom i cinkom, izbjegavajte prženu, pohanu i masnu hranu i sve namirnice koje povećavaju želučanu kiselinu. Čir na želucu, najviše pomaže redovita i uravnotežena koja treba biti raspoređena na 3 – 5 obroka, s tim da večeru (zadnji obrok) pojedete bare 2 – 3 sata prije odlaska na spavanje. Promjenom životnih navika ćete smanjiti i stres koji je još uvijek među faktorima rizika i treba ga smanjiti na minimum.

Antibiotici i drugi lijekovi za čir na želucu

Samo liječnik nakon temeljitog pregleda, ultrazvukom, rtg snimanjem sa barijevom kašom, po potrebi pretragom stolice ako je krvava, gastroskopijom (mala kamera se spušta u želudac). Ako se sumnja na heliobacter, nalaz se može dobiti iz uzorka stolice, krvnom pretragom ili pretragom “na dah” ili biopsijom.

Čir na želucu, antibiotici i drugi lijekovi, trojna terapija antibioticima se koriste kada je uzrok heliobacter, u ostalim uzrocima su neučinkoviti. Za ostale uzroke savjetuju druge vrste lijekova koje blokiraju stvaranje i izlučivanje viška želučane kiseline. Antacidi kao što je gastal kojeg koriste pacijenti koji pate od gastritisa, također pomažu. Čir na želucu, se može izliječiti, ali morate slušati svog liječnika, koji će uz lijekove sigurno propisati i određenu dijetu tijekom liječenja. Jedanput izliječen čir se rijetko kada vraća, a neizliječeni čir se nažalost može pretvoriti u limfom želuca ili karcinom želuca, stoga je nužna pridržavati se svih preporuka i propisanih mjera u procesu liječenja.

Tagovi: