Melasa gdje kupiti

Melasa gdje kupiti

Što je melasa?

Melasa se opisuje kao zaslađivač koji nastaje kao nusproizvod kada se proizvodi šećer. Riječ je o gustom sirupu koji je smeđe boje i koji nastaje nakon što se određeni šećer ekstrahira od soka šećerne trske i šećerne repe. Melasa svakako sadrži određene vitamine i minerale, no sadrži u visoki udio šećera. Samo dvije žlice melase - 40 grama sadrži 116 kcal, kalij, kalcij, željezo, bakar, magnezij, selen, mangan i vitamin B6.

Konzumacija melase često se preporučuje osobama koje imaju manjak željeza u krvi, osobama koje žele osnažiti kosti i osobama koje žele ubrzati rast kose. Iako je šećer siromašan u nutritivnim vrijednostima i štetan je za zdravlje, njegov nusproizvod je jako hranjiv i bogat izvor esencijalnih vitamina te minerala. Vjerovali ili ne, mnogi proizvođači šećera melasu smatraju samo otpadom, pa je stoga često namijenjena striktno za proizvodnju ruma ili etanola, kao i za dodatak u prehrani životinja. Ova gusta i tamnosmeđa tekućina krije brojne dobrobiti za naše zdravlje.

Kako se koristi melasa?

Navedeni proizvod dolazi u tekućem obliku (poput meda) ili u krućem stanju (poput šećera). Melasa se često konzumira kao zdravija zamjena za šećer, što znači da ju mnogi koriste u kavi, čaju, slasticama. Koje su blagodati melase? Jača kosti - Sirup melase sadrži poveću količinu kalcija koji čuva i jača naše kosti. Odličan je izbor i bakra, željeza te selena koji pomažu u održavanju kostiju i preveniraju nastanak osteoporoze.

Čuva zdravlje srca - Konzumacijom melase u organizam unosimo dobar izvor kalija koji će pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka i zdravlja srca. Održava normalnu razinu glukoze u krvi - Ako se konzumira uz hranu koja je bogata ugljikohidratima, ona uspješno snižava povećanu razinu glukoze u krvi. Služi kao antioksidans - Prema istraživanjima, melasa sadrži više antioksidansa od meda, javorovog ili agavinog sirupa. Ona je svakako najbolja opcija za zaslađivanje napitaka ili hrane. Međutim, savjetuje se da se ona konzumira u umjerenim količinama.

Gdje se može kupiti melasa?

Često se postavlja pitanje gdje kupiti melasu? Melasa se može kupiti u trgovinama zdrave prehrane, online ili u većim trgovačkim centrima. Njena cijena je oko 4,29 eura. Iako je melasa zdravija zamjena za šećer, važno je naglasiti da se s njenom konzumacijom ne smije pretjerivati. Koje još prednosti ima konzumacija melase? Njena konzumacija može riješiti problem zatvora. Dovoljno je samo u čašu tople vode otopiti jednu do dvije žlice sirupa. Pomaže također i kod menstrualnih bolove.

Da li se njenom konzumacijom mogu primijetiti određene promjene? Da. Ovaj proizvod je odličan za kosu i kožu. Dugotrajna konzumacija vrača prirodnu boju i sjaj kose. Također, ona ubrzava rast kose i sprječava prekomjerno opadanje. Često se koristi i kao maska za lice nakon koje je lice zategnutije i svježe. Neovisno o načinu primjene, ona je svakako veoma zdrava i donosi mnoge prednosti za naš organizam. Ako sumnjate u navedeni proizvod, tada je najbolje da o njemu porazgovarate sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.


Tagovi: