Medrol tablete (4, 16, 32 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Medrol tablete (4, 16, 32 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Medrol i za što se koristi?

Medrol u sebi sadrži djelatnu tvar koja se zove metilprednizolon, što znači da navedeni lijek spada u skupinu lijekova koje zovemo kortikosteroidi. Kortikosteroidi se prirodno stvaraju u našem tijelu, i kao takvi su važni za brojne tjelesne funkcije. Medrol nam može pomoći ako prirodno ne proizvodimo dovoljno kortikosteroida radi određenih problema s nadbubrežnom žlijezdom. Kortikosteroide možemo koristiti kao pomoć nakon operacije, kada doživimo ozbiljniju ozljedu ili drugo stresno stanje.

Također ih možemo koristiti u liječenju upale moždanih ovojnica, Crohnove bolesti, optičkog neuritisa, reumatoidnog artritisa, astme, dermatomiozitisa ili ekcema. Vaš liječnik vam može prepisati ovaj lijek za liječenje i drugih bolesti poput leukemije ukoliko procijeni potrebu za time. Što je potrebno znati prije uzimanje navedenog lijeka? On se ne bi smio uzimati ako ste alergični na neki od sastojaka lijeka, ne smije se uzimati ako imate ozbiljniju gljivičnu infekciju koja se ne liječi s antibioticima ili antiviralnim lijekovima, ako se planirate cijepiti ili ako ste nedavno cijepljeni. Potrebno je odmah se obratiti liječniku ako primijetite da razvijate određene simptome ili nuspojave.

Kako djeluje Medrol i koje su njegove nuspojave?

Naveli smo kako Medrol pripada u skupinu lijekova koje zovemo kortikosteroidi. Kako oni djeluju na naš organizam? Njihova uloga je prvenstveno smanjivanje upala u našem organizmu i smanjivanje aktivnosti imunološkog sistema. Da li korištenje Medrol lijeka uzrokuje nuspojave? Odgovor je da, kao i kod većine lijekova. Premda su kortikosteroidi veoma uspješni u liječenju raznih bolesti kao i zdravstvenih stanja, oni isto tako ostavljaju negativne posljedice na tijelo. Nuspojave za navedeni lijek dijelimo na česte i nepoznate.

U česte nuspojave ubrajamo: Stvaranje čireva na želucu koji mogu krvariti ili puknuti, bolovi u trbuhu, krvarenje iz anusa, krvava stolica, povraćanje krvi, infekcije koje se pojavljuju u obliku povišene temperature kako i osjećaja slabosti, bolovi u prsima. Nepoznate nuspojave su: Alergijske reakcije, upala gušterače, plućna embolija, povišeni tlak u lubanji, krvni ugrušci. Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma, tada je važno što prije obratiti se svome liječniku ili ljekarniku kako bi se prepisala drugačija terapija. Ostale nuspojave i njihov detaljni opis možete pronaći u uputi o lijeku koja dolazi s pakiranjem.

Kako uzimati Medrol i gdje ga kupiti?

Bilo koji lijek koji je propisan na recept se uzima isključivo prema uputama liječnika, isto vrijedi i za Medrol. Morate znati da u slučaju da vas se zaprimi u bolnicu nikako ne smijete zaboraviti reći kako koristite kortikosteroide jer je ono važno za vaše liječenje. Doza za odrasle je često između 4 i 360 mg na dan, a ono će ovisiti o težini stanja. Doza se određuje od najmanje prema najvećoj, i isto tako se može odrediti kako će se uzimati. Dozu možete uzimati odjednom, podijeliti preko dana ili uzimati svaki drugi dan ujutro.

Tablete se piju s vodom. Preporučuje se ne jesti grejp niti piti njegov sok dok ste na liječenju s kortikosteroidima. Važno je za napomenuti da vam liječnik također može prepisati još jedne steroide kako bi održavali zdravu razinu soli u organizmu. Gdje kupiti Medrol? Lijek se dobiva isključivo na liječnički recept, što znači da se lijek kupuje u ljekarni. Liječnici najčešće prepisuju 50 tableta po 16 mg, cijena je 74,03 kune za kutiju. Iskustva sa navedenim lijekom su većinom pozitivna, iako se ne preporučuje njegovo dugotrajno korištenje.

Tagovi: