Medicinska soda bikarbona gdje kupiti

Zanimljivosti

Medicinska soda bikarbona gdje kupiti

Što je medicinska soda bikarbona?

Medicinska soda bikarbona, poznata i kao natrijev bikarbonat (NaHCO3), je bijeli prah koji se koristi u medicini i raznim drugim svrhama. Medicinska soda bikarbona je alkalna sol koja se sastoji od natrijevih iona (Na+) i bikarbonatnih iona (HCO3-). Ona je bazna tvar koja može neutralizirati kiselinu. Soda bikarbona se često koristi kao antacid za ublažavanje žgaravice i refluksa kiseline. Djeluje tako da neutralizira višak želučane kiseline. U hitnim slučajevima, može se primijeniti intravenski kao lijek za liječenje metaboličke acidoze, stanja u kojem pH krvi postane prenisko kiselinsko. Unatoč svojim koristima, treba biti oprezan s konzumacijom sode bikarbone, jer prekomjerna upotreba može uzrokovati nuspojave poput nadutosti, proljeva i neravnoteže elektrolita. Pravilno doziranje ovisi o svrsi primjene. U medicinskim situacijama, doza će biti propisana od strane liječnika. Za oralnu upotrebu kao antacid, obično se koristi pola do jedne čajne žličice sode bikarbone pomiješane s vodom. Prije nego što počnete koristiti sodu bikarbonu u medicinske svrhe, uvijek se konzultirajte s liječnikom kako biste dobili točne smjernice i osigurali da je sigurna i prikladna za vaše potrebe.

Za što se koristi medicinska soda bikarbona?

Medicinska soda bikarbona, ili natrijev bikarbonat, koristi se već stoljećima za liječenje želučanih problema i probavnih tegoba. Ova tvar neutralizira želučanu kiselinu, ublažavajući osjećaj žgaravice. Medicinska soda bikarbona stvara lužnatu otopinu kad se pomiješa s vodom, povećavajući pH iznad 7. To pomaže smanjiti želučanu kiselinu, osobito nakon obilnog obroka. No, treba biti oprezan jer može uzrokovati podrigivanje i nadutost, te povremeno bolne grčeve u trbuhu. Pretjerana konzumacija soli iz sode bikarbone može povećati krvni tlak. Koristi se za olakšavanje žgaravice i probavnih problema. Može se kombinirati s limunovim sokom za poboljšanje probave, dobivanje vitamina C i kalija, te regulaciju kolesterola. Također se koristi za suzbijanje gljivičnih infekcija kože i noktiju te za ublažavanje svrbeža uboda insekata. Iako ne može potaknuti mršavljenje samo po sebi, može poboljšati sportski performans i podržati napore za mršavljenje. Prije upotrebe sode bikarbone za medicinske svrhe, uvijek se savjetujte sa stručnjakom kako biste osigurali sigurnu i pravilnu primjenu.

Gdje se može kupiti medicinska soda bikarbona?

Medicinska soda bikarbona se može kupiti u ljekarnama kao i u specijalnim trgovinama. Medicinska soda bikarbona može pružiti mnoge koristi za naše zdravlje i podržati imunološki sustav, ali kao i s mnogim prirodnim lijekovima, važno je koristiti je umjereno i s oprezom. Terapija sodom bikarbonom obično se provodi tijekom 2 do 3 tjedna, a zatim slijedi period odmora od mjesec dana ili duže. Preporučena dnevna doza je najviše 1 jušna žlica ili 15 grama dnevno, a maksimalna dnevna doza ne bi smjela prelaziti 2 jušne žlice odnosno 30 grama. Međutim, pretjerana upotreba sode bikarbone može rezultirati neželjenim nuspojavama kao što su proljev, mučnina i osip, iako obično nisu ozbiljne te brzo prolaze. Ozbiljne nuspojave su usporeno disanje i otkucaji srca, osjećaj slabosti, utrnulost, peckanje u udovima, trzanje mišića i nekontrolirani grčevi mišića izazvane smanjenjem razine kalcija u tijelu (hipokalcemija). Prije nego što započnete terapiju sodom bikarbonom, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa svojim liječnikom.

Tagovi: