Med kao lijek i hrana – čuvar vašeg zdravlja i imuniteta

Hrana i piće

Med kao lijek i hrana - čuvar vašeg zdravlja i imuniteta

Med kao eliksir za organizam

Med je namirnica koja ima neopisivo veliku ulogu u zdravlju čovjeka. Možemo ga opisati kao pravi eliksir za organizam jer sadrži sve što je potrebno za naše zdravlje. Njegova glavna uloga je povećanje otpornosti organizma na infekcije i tako nam pomaže kod borbi protiv bolesti, no on se često koristi i za smirenje, povećanje energije, poticanje mentalne aktivnosti. Med je svakako jedna od najposebnijih namirnica danas. Kako ga možemo konzumirati? Da bi on sačuvao svoja blagotvorna svojstva moramo pripaziti na sljedeće stvari:

Nikada ga ne smijemo stavljati u kipuće napitke, na temperaturi preko 45 stupnjeva on gubi svoja ljekovita svojstva. Ako ga konzumiramo na žlicu treba izbjegavati metalnu žlicu koja utječe na ph vrijednost meda i također smanjuje njegova ljekovita svojstva, preporučuje se drvena žlica. Navedenu namirnicu možemo konzumirati svaki dan bez ikakvog straha od određenih nuspojava, zapravo svakodnevna konzumacija je poželjna jer on je biljni lijek koji ima brojne beneficije na naš organizam.

Razne vrste meda i njihov utjecaj na naše zdravlje

Danas zahvaljujući raznim kemijskim i biološkim svojstvima imamo na raspolaganju više vrsta meda, svaka vrsta djeluje drugačije na naš organizam i bolest. Navesti ćemo najpoznatije vrste meda i za što su oni dobri. Med od kestena je na samom vrhu, radi se o medu crvenosmeđe boje koji ima prepoznatljiv trpko gorak okus. Smatra se kako je jedan od najljekovitijih vrsta meda i povoljno djeluje na cijeli probavni sustav, poboljšava krvni tlak i cirkulaciju i može se koristiti za svakakve tegobe.

Livadni ili cvijeti med, karakterizira ga svjetlija boja, ima ugodan okus i miris i danas se nalazi u gotovo svakom kućanstvu. Preporučuje se kao dodatak svakodnevnoj prehrani, pomaže kod oporavka i povratka energije. Bagremov, svjetložute do bistre boje, svakako jedan od omiljenijih radi svojeg ugodnog okusa i blagog mirisa. Može pomoći ako imate problema s nesanicom, ako ste pod stresom ili ako osjećate tjeskobu.

Od lipe, ima blagi i ugodan okus i gotovo je prozirne boje. Koristi se kod bolesti koje imaju kao nuspojavu znojenje, dobar je za revitalizaciju i smirivanje grčeva i psihičke napetosti. Od lavande, slovi kao jedan od najkvalitetnijih vrsta meda, ima intenzivan miris i oštar okus. Pomaže kod puno tegoba, no najviše se koristi za opuštanje i problema sa spavanjem.

Zdravstvene beneficije meda

Znamo kako je med ukusan, no koje su njegove beneficije kada je u pitanju naše zdravlje? Med je poznat po svom visokom udjelu zdravih antioksidanata, antioksidansi se danas povezuju sa smanjenim rizikom od srčanog udara i određenih vrsta raka. On je također dobar za našu kožu, ublažava bolesti poput dermatitisa. Direktnom primjenom na kožu on smanjuje svrbež. Pomoću njega mogu se pripremati zdrave maske za lice i kosu.

Navedena namirnica također služi kao zamjena za šećer, osobito kod dijabetičara. On je alternativni lijek protiv kašlja, samo s jednom žličicom dnevno on ublažava pojavu kašljanja i grebanja u grlu. Također pomaže u poboljšavanju nivoa kolesterola, smanjuje loši LDL kolesterol i povećava dobar HDL kolesterol u organizmu. Možemo ga koristiti kao probiotik.

Daje nam brzi energetski poticaj, točnije pomaže u regeneraciji tijela nakon određene aktivnosti, preporučuje se konzumacija jedne žličice meda na prazan želudac svako jutro kako bi imali više energije kroz dan. Na kraju, određena znanstvena istraživanja pokazuju kako on pomaže pri sprječavanju nastanka raka, uspješno se pokazao razvoju raka pluća koji nastaje radi cigareta.

Tagovi: