Probiotik za djecu i odrasle – što je i kako djeluje

Probiotik za djecu i odrasle - što je i kako djeluje

Što je probiotik i kako djeluje?

Probiotik možemo opisati kao kulturu živih mikroorganizama koji imaju pozitivno djelovanje na probavni sustav svojeg domaćina tako što uspostavlja ravnotežu u crijevnoj mikroflori. Danas nerijetko stres, bolesti i neuravnotežena prehrana mogu poremetiti balans crijevne mikroflore, što dovodi do problema s probavom. Probiotik danas najčešće pronalazimo u fermentiranim mliječnim proizvodima ili u ukiseljenom povrću.

Probiotici nam dolaze kao spas kada se pojavi neugodan osjećaj uzrokovan sa zatvorom ili problemima s crijevima. Zašto je poželjno uzimati probiotike? Oni snižavaju razinu lipida i kolesterola u našoj krvi, sprječavaju nastanak raka debelog crijeva, poboljšavaju rad našeg imunološkog sustava, snižavaju krvni tlak, pomažu kod bilo kakvog sindroma iritabilnog crijeva, pomažu općenito kod probavnih smetnji poput zatvora, proljeva ili nadutosti.

Važno je naglasiti kako se probiotici ne uzimaju samo onda kada dolazi do problema sa probavom, nutricionisti preporučuju njihovo uzimanje na dnevnoj bazi putem mliječnih proizvoda, ili dodatka prehrani u obliku kapsula ili praha. Dokazano je kako su probiotici nužni za naše zdravlje, no trebamo ih pažljivo konzumirati. Važno je ne pretjerivati u konzumaciji mliječnih proizvoda kako ono ne bi rezultiralo prečestim odlaskom na wc.

Koji probiotik kupiti i konzumirati?

Najjednostavniji način je svakako kupiti fermentirani mliječni proizvod, no ovo nije idealno rješenje ako imate intoleranciju na laktozu. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih probiotičkih dodataka prehrani, možemo ih pronaći u ljekarnama, drogerijama, većim dućanima. Najpoznatiji oblici probiotičkih dodataka prehrani su: Tablete, kapsule, prahovi, čepići, razne čokoladice i bombončići.

Pri odabiru dodataka bitno je obratiti pažnju na sljedeće elemente: Koliko je probiotik siguran, prije upotrebe bilo kojeg probiotičkog proizvoda na redovnoj bazi bitno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Kvaliteta, kada birate probiotik razmislite dobro gdje ćete ga kupiti, kako se prezentira i koja mu je cijena. Najsigurnije mjesto za kupnju probiotika je svakako ljekarna gdje se možete posavjetovati s ljekarnikom.

Pravi tip probiotika, postoji razlika u probioticima koji se koriste za odrasle, djecu, trudnice i ostale. Deklaracija, prije kupnje obavezno pročitajte deklaraciju proizvoda na kojoj bi trebale stajati upute o dozi konzumiranja, što proizvod sadrži i do kada vrijedi. Ako probiotike želite uzimati putem prehrane, to možete učiniti konzumacijom sljedećih namirnica: Jogurt, kiselo mlijeko ili kefir, kiselo zelje ili bilo koje ukiseljeno povrće.

Koji je najbolji probiotik za djecu?

Naveli smo kako postoji razlika između probiotika za odrasle i za djecu. Koji je najbolji probiotik za djecu? Najbolji probiotik za djecu će biti onaj koji odgovara njihovim potrebama. Probiotici za djecu sadrže manje količine probiotika i tako ima drugačiji soj. Ukoliko dijete pokaže potrebu za redovitim konzumiranjem probiotika, tada se oni daju jednom dnevno i to poželjno u obliku koje je samo dijete odabralo.

Danas možete pronaći dječje probiotike u obliku raznih tekućina, čokolada ili bombona. Probiotici se često daju ciljanim dobnim skupinama koje imaju problema sa sastavom crijevne mikroflore. Probiotike nerijetko moraju dobivati i dojenčad koji kada dođu u dodir s pravim svijetom se susreću s bakterijama koje mogu donijeti razne grčeve u trbuhu, proljev i ostale probavne tegobe koje nisu ugodne.

Naravno postoje i prirodni probiotici za djecu koji bi bili više poželjni, danas tako na tržištu isto možemo pronaći razne jogurte i kefire s voćnim okusima za djecu. U ljekarnama također možete pronaći čokoladice ili bombone koje sadrže određeni omjer probiotika. Kako bi se utvrdila potreba za redovitom konzumacijom probiotika kod djeteta važno je prvo obaviti pregled kod liječnika.


Tagovi: