Matična mliječ – blagodati koje nam pružaju pčele

Ljepota i zdravlje

Matična mliječ - blagodati koje nam pružaju pčele

Matična mliječ, ljekovita svojstva i upotreba

Matična mliječ je uz propolis i med još jedno prirodno bogatstvo koje nam donose marljive pčele. Vjeruje se kako ona vraća vitalnost i kako stimulira libido, no ona je danas ipak najpoznatija kao preparat koji štiti naš imunitet i pomaže u obnavljanju naše energije. Matičnu mliječ jedino ne smijete uzimati ako ste alergični na pčelinje proizvode. Kako ona izgleda? Matičnu mliječ možemo opisati kao gustu, neprozirnu masu koja je blijedožućkaste boje i ima karakterističnu aromu. Prije se uglavnom koristila u tradicionalnoj kineskoj medicini za promicanje drugog života, točnije koristila se kako bi se spriječilo prerano starenje i kako bi se potaknula seksualna snaga. Tada je zbog svoje visoke cijene bila rezervirana samo za plemiće, dok je ona danas dostupna većini nas. Matična mliječ je svoju reputaciju stekla zahvaljujući mnogobrojnim istraživanjima na području prehrane gdje je došlo do otkrića kako je ona proizvod s bogatim sastojcima. Danas matičnu mliječ možete kupiti kao dodatak prehrani i koristiti kao pomoć pri normalnoj funkciji vašega organizma.

Matična mliječ, sastav matične mliječi

Matičnu mliječ možemo opisati kao super hranu jer je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Ona u sebi sadrži veliku količinu vitamina, šećera, proteina, aminokiselina, minerala, ugljikohidrata, prirodnih antibakterijskih svojstva, esencijalnih masnih kiselina. Kada govorimo o vitaminima, ona je najbolji prirodni izvor vitamina B5, no u sebi također sadrži i vitamine A, B, C, D, i E. Ono što matičnu mliječ čini zanimljivom je činjenica da je jedini prirodni izvor koji u sebi sadrži acetilkolin u njegovom čistom obliku. Acetilkolin omogućuje da dolazi do prijenosa impulsa između živčanih stanica u organizmu. Također je važno naglasiti i njen sastav šećera, matična mliječ sadrži fruktozu i glukozu. Njen sastav može biti promjenjiv tijekom različitih godišnjih doba, stanju pčela ili uvjetima u kojima se čuva. Ona je danas jedna od najbogatijih i najcjelovitijih dodataka prehrani na tržištu. Matična mliječ je proizvod koji danas možemo pronaći u bilo kojoj biljnoj ljekarni, kod pčelara ili raznih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Matična mliječ, konzumiranje i beneficije

Matičnu mliječ mnogi danas koriste kao dodatak prehrani, razlog je taj što ona pomaže u obnavljanju snage i energije i isto tako poboljšava koncentraciju i balansira naš živčani sustav. Često se koristi uz ginseng kako bi pomogla tijelu da se bolje i brže oporavi. Njena prednost također leži u činjenici da štiti tijelo od vanjskih napada bakterija i virusa. U kombinaciji s propolisom ona je odličan lijek u borbi protiv gripe. Matična mliječ je vrlo korisna za djecu kao i za mlade, ona potiče zdrav rast i razvoj. Također ima i prednosti kod sportaša jer pruža veći porast energije. Koriste ju i stariji ljudi koji pate od depresije ili samoće jer pomaže u regulaciji živčanih sustava. Gotovo je nemoguće nabrojati sve prednosti koje nam nudi matična mliječ. Tko sve smije konzumirati matičnu mliječ? Sve osobe koje nisu alergične na proizvode od pčela. Preporučuje se doziranje od 600 do 1000 mg svježe matične mliječi dnevno. Iako je najbolja upravo ona mliječ koju možemo uzeti od pčelara, danas ju možemo pronaći i u obliku kapsula u ljekarnama. Stručnjaci savjetuju kako je poželjno konzumirati organsku matičnu mliječ jer upravo se u njoj kriju sve nabrojane prednosti.
Tagovi: