Maslac za tijelo – recept na prirodnoj bazi

Ljepota i zdravlje

Maslac za tijelo - recept na prirodnoj bazi

Maslac za tijelo, korištenje maslaca za tijelo

Maslac za tijelo je puno čvršći, masniji, i gušći od raznih losiona koje mnogi od nas koriste. Za razliku od samih losiona oni ne sadrže vodu i tako ne isušuju našu kožu. Izrada domaćeg maslaca za tijelo je poprilično jednostavan proces, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Ako se odlučite okušati u izradi maslaca za tijelo tada je bitno da znate da ga morate iskoristiti unutar 6 do 8 mjeseci.

Kako se koristi maslac za tijelo? On se koristi kao i losion, potrebno ga je dobro umasirati u kožu i čekati da se upije. Za bolju apsorpciju najbolje ga je namazati nakon tuširanja. Maslac se može nanositi na tijelo po potrebi, točnije možete ga staviti onoliko koliko mislite da vam treba kako bi omekšali i hidratizirali kožu. Maslaci za tijelo koji su rađeni doma su jako masni, tako da imajte na umu da će im trebati nekoliko minuta da se upiju u vašu kožu.

Maslac za tijelo, izrada domaćeg maslaca za tijelo

Shea maslac, kakao maslac, mango maslac su najčešća baza u receptima za izradu prirodnog maslaca. Ako možda nemate vremena da izradite sami svoj maslac, navedene maslace također možete koristiti za mazanje. Navedene maslace danas možete kupiti u bilo kojoj drogeriji ili bolje opremljenim trgovinama. Shea maslac je danas među najpoznatijim maslacima, karakterizira ga prirodan miris i mrvičasta tekstura.

Kada radimo maslac za tijelo doma, važno je znati da se u njih dodaju određena ulja poput: Kokosovo ulje, bademovo ulje, jojobino ulje, ulje slatkog badema, ulje avokada ili maslinovo ulje. Također možete dodati i par kapi esencijalnih ulja kako bi sam maslac poprimio što ljepši miris. Za izradu će vam biti potreban mikser s pjenjačom. U nastavku vam donosimo recept za izradu prirodnog maslaca za tijelo koji je pogodan za suhu kožu, vrijeme njegove priprave je oko sat vremena.

Od sastojaka će vam biti potrebno: Jedna i pol šalica shea maslaca, jedna i pol šalica kakao maslaca, jedna i pol šalica kokosovog ulja, jedna i pol šalica drugog ulja po izboru i po izboru ili želji 10 do 30 kapi esencijalnog ulja. Potrebno je u staklenu zdjelu dodati sve navedene sastojke osim esencijalnog ulja. Zdjelu stavite iznad lonca u kojemu je kipuća voda i na pari polako otopite sastojke. Kada se sastojci otope i sjedine maknite zdjelu s lonca i pustite smjesu da se malo ohladi.

Nakon par minuta hlađenja po želji možete dodati esencijalno ulje. Zdjelu zatim premjestite u frižider i ostavite ju da se ohladi sat vremena, ovdje će se rubovi smjese malo stvrdnuti ali će sredina ostati nešto mekanija. Nakon hlađenja smjesu ćete s električnom pjenjačom umutiti da postane mekana i zatim ju prebaciti u čistu staklenku koju ćete držati dalje od topline. Domaći maslac za tijelo bi se trebao vaditi iz staklenke čistom žlicom u željenom omjeru.

Maslac za tijelo, prednosti maslaca za tijelo

Domaći maslac za tijelo je idealna zimska njega za našu kožu. Zima često sa sobom donosi suhu i ispucalu kožu, i upravo su to znakovi kako naša koža čezne za boljom njegom. Razlog zašto bi trebali početi koristiti maslac za tijelo se krije u njegovoj teksturi. Naveli smo kako je maslac za razliku od losiona bogatiji u konzistenciji, ima snažniji miris i na koži se zadržava dulje od bilo kakve kreme ili losiona.

Maslaci na površini naše kože stvaraju opipljivu zaštitnu barijeru, i tako štite našu kožu od negativnih vanjskih utjecaja. Maslaci za tijelo su danas uglavnom napravljeni od kombinacije raznih biljnih ulja i maslaca i kao takvi ne sadržavaju vodu. Još jedna prednost navedenog maslaca za tijelo je svakako i osjećaj mekoće na koži nakon nanošenja.

Nakon samo nekoliko dana korištenja osjetit ćete kako vam je koža baršunasto mekana. Nanošenje maslaca pomaže kod očuvanja pH kože i tako joj pruža zdrav i blistav izgled. Korištenje maslaca se preporučuje tijekom cijele godine, no nešto više ipak u zimi nego u ljeto. Ako možda niste spremni za samostalnu izradu maslaca za tijelo, onda je najbolje da ih kupite u drogerijama, ljekarnama ili bolje opremljenim dućanima.

Tagovi: