Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, zdravlje u ulju

Maslinovo ulje je namirnica koja je najpoznatija u mediteranskom podneblju, ona pripada u skupinu alkalnih namirnica. Navedeno ulje je bogato monozasićenim kiselinama i vitaminom E koji pomoću svojih svojstva umanjuje oštećenje i upalu stanica. Polifenoli koji se nalaze u maslinovom ulju imaju ulogu protuupalnog djelovanja i mogu pomoći kod simptoma napada astme, kod osteoartritisa.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Ateni, Grčkoj su došli do zadivljujućih rezultata kako navedeno ulje pomaže u snižavanju krvnog tlaka i kako je mediteranski način prehrane najpoželjniji oblik prehrane kada se govori o konzumaciji hrane. Maslinovo ulje pripada u kategoriju voćnih ulja, sastavljeno je od oleinske, točnije monozasićene omega 9 masnih kiselina i niza drugih spojeva koji su prisutni u nešto manjim količinama: Ugljikovodik, fitosterol, fenolski sastojci itd.

Svi navedeni spojevi čine navedeno ulje zdravim i poželjnim za konzumaciju. Djevičansko ulje se danas tako koristi kao hrana, lijek, sredstvo koje pomaže u njezi lica, tijela i kose. Iako se navedeno ulje ne smije shvatiti kao doslovan lijek, ono je važan element u skupini mediteranske prehrane i pomaže u održavanju zdravlja.

Maslinovo ulje, proizvodnja i tipovi ulja

Proces same proizvodnje maslinovog ulja se odvija u dvije faze. Prva faza se sastoji od gnječenja zdravog ploda, točnije masline, dok se u drugoj fazi odvija prešanje smjese zdrobljenih maslina i tako se cijedi čisto maslinovo ulje. Danas se pri dobivanju maslinovog ulja najčešće koristi tehnika hladnog prešanja. Koji su tipovi maslinovog ulja? Ekstra djevičansko je zasigurno najpoznatiji tip navedenog ulja, dobiva se na gore navedeni način i sama kiselost ulja ne prelazi 0,8%. Mora zadovoljiti određene kemijske parametre proizvodnje, prolazi organoleptičku provjeru i u mirisu se mora osjetiti plod masline. Ako slučajno naiđete na djevičansko maslinovo ulje s dodatkom određenih biljaka onda možete biti sigurni da se ne radi o tipu djevičanskog ulja.

Najviše se koristi u salatama, umacima i prilozima a karakterizira ga izraženi okus i miris maslina. Djevičansko, ono se dobiva prilikom tješenja slabijeg ploda masline što se očituje u većem prisustvu kiseline. Ima blaži okus od ekstra djevičanskog i često se koristi za prženje jela na tavama ili za pečenje jela. Bazično ulje od masline, ono se dobiva miješanjem određene količine ekstra djevičanskog ulja, kiselost mu iznosi 5% i kao takvo je neutralnije u boji, okusu i samim zdravstvenim dobrobitima.

Ulje je slabije kvalitete ali se često koristi u prženju jela. Light verzija maslinovog ulja, iako je light verzija ono ne sadrži manje kalorija od ostalih navedenih ulja. Preporučuje se izbjegavanje light varijante ulja jer se ono proizvodi u kombinaciji s djevičanskim i rafiniranim uljem, kao takvo ono je slabije kvalitete ali je dobro za prženje jela u dubokim fritezama. Možemo reći kako svaki tip maslinovog ulja je pogodno za nešto drugo, no ono se najčešće koristi samo kao dodatak na kraju jela kako bi jelo podiglo i osvježilo.

Maslinovo ulje, čuvanje i konzumacija

Mnogi ljudi konzumiraju maslinovo ulje "na suho", točnije popiju malenu čašicu ili pojedu malu žličicu ulja. Ne postoji jelo koje neće prihvatiti navedeno ulje, no kako bi ono najviše došlo do svog izražaja preporučuje se staviti ga na kraju obrađenog jela. Maslinovo ulje najčešće stavljamo u salate, dresinge, umake. Važno je naglasiti da nisu svi tipovi maslinovog ulja pogodni za prženje i obradu hrane, primjerice ekstra djevičansko ulje će se krenuti raspadati na temperaturi od 190 - 200 stupnjeva. Važno je određeno ulje prilagoditi određenom načinu pripreme.

Kako ga čuvati? Rok trajnosti ekstra djevičanskog ulja je 18 mjeseci nakon samog datuma proizvodnje, točnije prerade. Navedeno ulje se mora čuvati u adekvatnoj ambalaži, najbolje staklenki i mora biti dobro zaštićeno od utjecaja svjetlosti i direktnog kontakta s zrakom. Temperatura čuvanja mora biti od 16 - 20 stupnjeva. Zapamtite da su gorčina i pikantnost u okusu vrline navedenog ulja, ako prilikom konzumacije primijetite kako navedeno ulje jača u okusu to nije znak da se ono pokvarilo nego da ga pravilno čuvate.


Tagovi: