Lumbago – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Lumbago - uzrok, simptomi, liječenje

Lumbago što je i koji su uzroci

Lumbago ili kako se u narodu najčešće zove križobolja koja se javlja u donjem dijelu leđa. Javlja se bol uslijed uklještenja živaca najčešće, no ovisno o vrsti križobolje uzroci mogu biti razni.

Mehanička križobolja je uzrokovana nepravilnim držanjem ili pretjeranim opterećivanjem tog dijela tijela pa dolazi do problema sa mišićima oko kralježnice, ligamentima, te samim zglobovima na kralješcima. Radikularna križobolja je uzrokovana oštećenjem živaca, dok je kod upalna križobolja posljedica prehlade tog dijela tijela, no poznajemo i prenesenu odnosno reflektiranu križobolju koja je uzrokovana bolestima organa unutar zdjelice.

U svakom slučaju morate paziti kako se dižete iz kreveta, sa stolice, da ne dižete preveliki teret, te morate paziti da se naglo ne okrećete i ne naglo ne sagibate. U protivnom biste mogli iskusiti bolni lumbago koji ne prolazi brzo i zna biti vrlo bolan. Ukoliko vam se bol proširi a noge bolest se naziva lumboishialgija, odnosno išijas koji se proteže od vaših leđa, preko zdjelice na vaše noge.

Lumbago simptomi

Simptomi po kojem ćete prepoznati lumbago su bolovi u donjem dijelu kralježnice koji su oštri i jaki. Ukoliko bol osjećate kroz zdjelicu do nogu radi se o išijasu. Bol koja se pojavila trebat će liječničku pomoć kako bi se ublažio upalni proces i kako bi vam se olakšali bolovi. Bolest sama po sebi nije opasna i prolazi kroz nekoliko tjedana.

Međutim ukoliko je bol u donjem dijelu kralježnice uzrokovana nekom drugom bolesti ili pomakom diskova kralježaka potrebne su pretrage kako bi se ustvrdilo o točnom uzroku za lumbago i pristupilo liječenju pravog uzroka bolesti. Na primjer bolest bubrega može uzrokovati i bolove u donjem dijelu leđa, pa su potrebne pretrage kako bi se ustanovilo radi li se o bubrezima.

Bol može putovati od leđa do stopala, te ćete u nogama osjećati kao da vas žari, a istovremeno osjećati utrnulost i slabost noge. Ujedno ako prilikom sjedenja, hodanja ili kod pokušaja ustajanja osjećate bolove, kao i kod kihanja, kašljanja te drugih naglih pokreta potreban vam je liječnička pomoć.

Bol koja remeti dnevno kretanje i obavljanje obaveze, remeti san i odmor, te uzrokuje inkontinenciju i nemogućnost kontroliranja pražnjenja crijeva svakako treba liječničku pomoć.

Lumbago liječenje

Lumbago liječenje može biti dugotrajno i sastojati se od nekoliko istovremenih liječničkih tretmana. Potrebno je koristiti lijekove protiv bolova kako bi se olakšala bol, bolove za opuštanje mišića koji su se zgrčili uslijed bolova, protuupalni lijekovi će pomoći da se upalni proces smiri. Uz to može se kombinirati i fizikalna terapija, te rehabilitacija, psihološka pomoć i antidepresivi.

Ukoliko je bolest uznapredovala moguća je i primjena ortopedskih pomagala, pa čak i operativni zahvati. Ova bolest zahtjeva hitnu liječničku pomoć zbog bolova i sprečavanja daljnjih oštećenje.

No, za lumbago je ponajprije potrebno promijeniti stil života, ukoliko se borite sa pretilosti smanjiti kilograme, više se kretati u skladu sa mogućnostima, manje sjediti, jačati mišiće koji su potpora kralježnici, poboljšati cirkulaciju. Kod bolova treba paziti jer toplina opušta mišiće i ublažava bol mišića, no hladnoća bolje odgovara kod upale zglobova. Svakako treba izbjegavati teške radove i dizanje teških predmeta, te treba izbjegavati nagle pokrete i nagle okrete.

Tagovi: