Lugolova otopina 12 gdje kupiti

Lugolova otopina 12 gdje kupiti

Što je lugolova otopina 12?

Lugolova otopina 12 je tekući pripravak koji se sastoji od joda i kalijeva jodida, otopljenih u vodi. Ime ove otopine potječe od Jean Guillaumea Augustea Lugola, francuskog liječnika koji je razvio ovu specifičnu formulaciju. Ova otopina sadrži višu koncentraciju joda u usporedbi sa standardnim verzijama otopine. Jedna od glavnih primjena je u endokrinologiji, gdje se koristi za dijagnostičke i terapeutske svrhe povezane sa štitnjačom. Jod, koji je prisutan u ovoj otopini, je ključan za proizvodnju hormona štitnjače te se koristi u tretiranju stanja kao što su hipertireoza kada štitnjača preaktivno radi te kao priprema za kirurške zahvate na štitnjači. Lugolova otopina 12 doprinosi normalnoj funckiji štitnjače i normalnoj proizvodnji hormona štitnjače. Također je važan za funkciju vida i održavanje normalne razoine vlažnosti očiju. Osim toga, doprinosi očuvanju zdrave kože, kose i noktiju i normalnom funkcioniranju metabolizma, kognitivne funkcije i živčanog sustava. Kako se uzima ova otopina saznajte u nastavku članka.

Kako se koristi lugolova otopina 12?

Lugolova otopina 12 se treba uzimati prema uputama koje Vam je dao liječnik. Može se primjeniti na kožu ili kao razrjeđena otopina. Ukoliko ju primjenjujete na kožu, nanesite 1 do 4 kapi na kožu. Ako ju primjenjujete interno, kapnite nekoliko kapi u čašu vodu ili kako Vam je preporučio liječnik. Iako Lugolova otopina 12 može imati korisna terapijska djelovanja, također može uzrokovati nuspojave, posebno kada se ne koristi ispravno ili u prekomjernim količinama. Neki od mogućih nuspojava su alergijske reakcije poput osipa, svrbeža ili oticanja, probavne smetnje kao što su mučnina, povraćanje ili nelagoda u želucu, poremećaji u radu štitnjače, žgaravica, te problemi s radom bubrega jodizam (stanje kod prekomjernog unosa joda, te uzrokuje simptome kao što su curenja nosa, povećane salivacije i iritacije očiju). Otopina može kod nekih osoba interagirati s određenim lijekovima, stoga je važno informirati svojeg liječnika o svim lijekovima koje koristite kako bi se izbjegle potencijalne interakcije i nuspojave.

Gdje se može kupiti lugolova otopina 12?

Lugolova otopina 12 se treba čuvati na suhom mjestu, te se treba držati na sobnoj temperaturi, izvan dohvata djece i izlaganja direktnoj sunčevoj svjetlosti. Otopinu treba čuvati u originalnoj ambalaži ili dobro zatvorenoj boci kako bi se spriječilo isparavanje joda i kontaminacija. Lugolova otopina 12 sastoji se od dva glavna sastojka, a to su jod i kalijev jodid. Jod je element iz halogenske skupine periodnog sustava elemenata. U otopini, jod djeluje kao antimikrobno sredstvo i ima važnu ulogu u proizvodnji hormona štitnjače. Kalijev jodid je sol koja sadrži jod i kalij. Dodavanje kalijevog jodida u otopinu pomaže stabilizirati jod i olakšava njegovo otapanje u vodi. Otopina dolazi u u dvije količine, po 30 mililitara i 100 mililitara. Lijek se može kupiti u svim ljekarnama i u nekim drogerijama. Kod kupovine ove otopine, neće Vam trebati recept od liječnika. Cijena lijeka je veoma pristupačna. Mnogi koji su isprobali ovaj lijek su imali odlična iskustva.


Tagovi: