Lizi ili ligi?

Pravopis

Lizi ili ligi?

Pitanje koje se može činiti jednostavnim, ali zapravo se radi o jednoj od glasovnih promjena u hrvatskom jeziku – sibilarizaciji. Sibilarizacija je glasovna promjena u kojoj glasovi k, g, h ispred glasa i prelaze u c, z, s. Međutim, kod nekih riječi se ta promjena ne provodi, kao što je slučaj s imenicom liga.

Liga je pojam koji se koristi u različitim kontekstima, najčešće u sportu. Primjerice, možemo govoriti o različitim ligama u nogometu, košarci, rukometu, odbojci i drugim sportovima.

Liga podrazumijeva organizirano natjecanje između klubova ili ekipa, a razlikuju se po razini kvalitete, broju klubova i drugim parametrima.

Kada govorimo o dativu i lokativu imenice liga, pravilno se piše ligi, bez sibilarizacije. To je iznimka od glasovne promjene, jer bi se promjenom izgubila prepoznatljivost riječi. Primjeri u kojima se koristi ligi su “Taj je klub u trećoj ligi”, “U našoj ligi ima mnogo kvalitetnih igrača” ili “U njemačkoj ligi nogometaši imaju dobre plaće”.

Iako se sibilarizacija može činiti složenom, važno je poznavati pravila hrvatskog jezika kako bi se ispravno pisale riječi i izbjegle pogreške. U ovom slučaju, pravilno se piše ligi, bez sibilarizacije, kada govorimo o dativu i lokativu imenice liga.