Lisičav ili lisićav?

Pravopis

Lisičav ili lisićav?

Ovo pitanje često muči govornike hrvatskog jezika, a odgovor je vrlo jednostavan. Pravilno se piše lisičav, s naglaskom na prvom slogu, a ne lisićav, kako bi se moglo pomisliti zbog sličnosti s riječju “lisica”.

Lisičav je pridjev koji se koristi za opisivanje osoba koje su lukave i snalažljive.

Ova riječ često se koristi u svakodnevnom govoru, a može se primijeniti na različite situacije i ljude. Primjerice, možemo reći da je neki političar lisičav, što znači da je spreman koristiti različite taktike kako bi postigao svoje ciljeve. Također, možemo reći da je neki sportaš lisičav, ako je vrlo snalažljiv i spreman na brze reakcije u igri.

Kao što smo već spomenuli, lisičav se piše s naglaskom na prvom slogu, što je važno naglasiti jer naglasak može promijeniti značenje riječi.

Na primjer, ako bismo napisali lisićav s naglaskom na drugom slogu, to bi značilo da je netko pun lisica, što nema nikakve veze s lukavstvom i snalažljivošću.

U hrvatskom jeziku, dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su vrlo česte. Međutim, postoje pravila koja nam pomažu da odaberemo pravilnu varijantu.

U slučaju riječi lisičav, pravilno je koristiti slovo “č”, jer se radi o kratkom naglasku na prvom slogu. U slučaju da je naglasak na drugom slogu, pravilno bi bilo koristiti slovo “ć”.

Ukratko, lisičav je pravilna varijanta pisanja ove riječi, koja označava lukave i snalažljive osobe. Važno je naglasiti da se ova riječ piše s naglaskom na prvom slogu i slovom “č”, a ne “ć”. Kao i kod svih riječi, važno je poznavati pravila pravopisa kako bismo bili sigurni da pravilno pišemo i govorimo hrvatski jezik.